Hrdina zůstal, chybí mu však drátky. Sledujte první ukázku z animovaného Hurvínka. VIDEO

1. února 2017·Články·Redakce

YouTube

V srpnu do kin přijde celovečerní animovaný film Hurvínek a kouzelné muzeum, který vznikal přes sedm let. Práce se chýlí ke konci a příběh legendárních postaviček dostal pod vedením producenta a hlavního režiséra Martina Kotíka moderní podobu. Na filmu pracoval tým scenáristů, výtvarníků a animátorů z různých evropských zemí. ČTK to sdělila mluvčí projektu Uljana Donátová.

“Do českých kin vstoupí tento snímek 31. srpna. Autorem příběhu a členem režijního týmu je Jesper Møller, mimo jiné režisér filmu Asterix a Vikingové,” uvedla. Obě hlavní postavy filmu namluví Martin Klásek, který již řadu let propůjčuje Spejblovi i Hurvínkovi hlas také v divadelních představeních. Nyní se dokončuje dabing filmu a nahrává se hudba a písničky.

Na počátku byla podle Donátové myšlenka vytvořit původní, napínavý a dobrodružný český snímek, který by dokázal pobavit publikum školního věku, a zároveň dospělé diváky vrátil k hrdinům, které si v dětství oblíbili. “Spejbl a Hurvínek jsou součástí životů mnoha generací. Řada těch, kteří na jejich příbězích vyrostli, jsou dnes ve věku, kdy sami mají vnoučata. Jejich příběhy, ať v divadle nebo v televizních seriálech, byly doposud vyprávěny tradiční formou – tedy jako loutkové filmy. Formální postupy a technologie se posunuly dopředu, ale to, co zůstává, je příběh a hrdina, s nímž se může dětský divák ztotožnit,” uvedl režisér Kotík.

“Hurvínek byl vždycky rošťák s dobrým srdcem, který provádí lotroviny, neposlouchá taťuldu, ale nakonec si uvědomí, co je správné. Je to kluk, se kterým chcete kamarádit. A to byl výchozí bod pro projekt, který českým divákům prodlouží tradici ve spojení s moderními technologiemi. Zároveň bude srozumitelný i pro mezinárodní publikum, které naši zkušenost nemá,” doplnil.

Vývoj příběhu, příprava a samotné výtvarné a animační práce byly podle tvůrců náročné. Několikrát se vrátili na začátek, než našli optimální podobu příběhu a jeho vyprávění. Na filmu se koprodukčně podílejí společnosti z Česka, Belgie a Ruska, přičemž film vznikal v animačních studiích i v Německu a Dánsku. Snímek je natočen ve 3D. Tvůrci věří, že obstojí v konkurenci zahraniční animované produkce a přitom neztratí poetiku a humor, založený na věčném špičkování táty se synem.

Články - další články

Doporučujeme