Eurovision Song Contest vyhrála ukrajinská skupina Kalush Orchestra. Hašková skončila na 22. místě

15. května 2022·Hudba·Redakce

Kalush Orchestra a We Are Domi. (Foto: Profimedia)

Je dobojováno! Vítězství v evropské hudební soutěži Eurovision Song Contest si odnesla skupina Kalush Orchestra z Ukrajiny. Podle mnohých byla kapela jasným favoritem už od začátku. Talentovaná Dominika Hašková se skupinou We Are Domi skončila až na 22. místě. Ve finále vystoupilo na 20 účastníků.

Folk-rapová Kalush Orchestra zvítězila se skladbou Stefania. Ta původně vznikla jako pocta matce frontmana kapely. Od vypuknutí války na Ukrajině se ale změnila v hymnu národa. Původní text získal zcela nový význam. Vždycky najdu cestu domů, i když jsou všechny cesty zničené,zpívá se v písni.

Kalush původně Ukrajinu zastupovat v hudební soutěži neměl. Nejprve se za ni měla bít raperka Alina Pašová. Když se ale ukázalo, že navštívila anektovaný Krym, vyvolalo to vlnu pobouření a namísto ní dostali šanci jiní.

Na závěr vystoupení skupina vyzvala k podpoře Ukrajiny. Prezident Volodymyr Zelenskyj vítězství Kalush Orchestra přivítal. Naše odvaha ohromuje svět, naše hudba dobývá Evropu! Příští rok bude písňovou soutěž Eurovize hostit Ukrajina,” řekl v prohlášení a poděkoval všem, kteří skupině poslali hlasy.

Česko-norská skupina We Are Domi v čele s Dominikou Haškovou finálový večer sice zahájila, ale skončila až na 22. místě. Opět zazněla skladba Lights Off a pořadatel kapelu popsal jako skvělý příklad mezinárodní spolupráce. Členy kapely, kytaristu Caspera a klávesáka Banjamina, Hašková potkala v anglickém Leedsu, kde studovala na prestižní hudební škole.

Co na to Jan Kraus?

Hudba - další články

Doporučujeme