Jelení rok 2023! Kapela Jelen slaví letos 10. narozeniny a v pátek vychází jejich nový klip

2. června 2023·Hudba·Redakce

Jelen (Foto: Václav Ryba)

Skupina Jelen představuje svůj 1. singl a videoklip z připravovaného alba. Rok 2023 se nese ve znamení 10. narozenin skupiny Jelen a s tím spojených oslav. K těm rozhodně patří vystoupení kapely 2.12. v pražské O2 areně a především vydání nového alba. První hudební ochutnávka se jmenuje Touha a pláč. Píseň o základních lidských emocích, které jsou věčné, doprovází videoklip režiséra Ondřeje Kudyna.

Vydání v pořadí sedmého alba bude v diskografii skupiny zaujímat speciální místo. Bude tradičně obsahovat autorské nezaměnitelné písně kapely, ale zároveň na nahrávkách představí řadu gratulantů – hostů. Přátel, které váže ke skupině Jelen nějaký vztah. Ať už přátelský, profesní nebo dokonce rodinný. Mezi prvními lze prozradit například Roberta Křesťana a Druhou Trávu nebo skupinu Rybičky 48.

První singl Touha a pláč kapela vydává přesně šest měsíců před narozeninovým koncertem v O2 areně. Režie videoklipu se ujal renomovaný režisér Ondřej Kudyn, kterého spojuje se skupinou spolupráce v dobách, kdy Jelen i Ondřej byli na začátcích svých uměleckých cest – kariér.

Jindra Polák k tomu říká: „S Ondrou jsme se poprvé setkali při natáčení videoklipu k písni Spím v obilí. V té době ještě neměl na kontě zdaleka tolik úspěšných projektů jako dnes, ale hned od začátku nás uchvátil jeho vrozený cit pro detail i celek, od první chvíle to byla ryzí filmařina. Jsem moc rád, že jsme se po několika letech dohodli na další spolupráci. Atmosféra při natáčení nás všechny vtáhla a cítili jsme se spíš jako na rozjetém klubovém koncertě než ve studiu. A když jsem potom viděl výsledek, včetně příběhových částí, vyrazilo nám to dech. Výběrem herců i vystavěním jejich osudů totiž Ondra instinktivně vystihl základní motto naší tvorby – že ať se děje cokoli, na konci tunelu je vždycky světlo.“

Poslední album skupiny Jelen – Věci a sny (2021) bylo nadšeně přijato jak hudební kritikou, tak i posluchači. Písně, které vznikaly během covidové pandemie, dostaly nový čerstvý sound a rychle se zabydlely v éteru českých rádií. Někde kolem, V oblacích, Jediný, co chci, Ještě jednu noc se staly zároveň novými hity i na pověstných jeleních živých vystoupení.

Vstupenky na 10. narozeniny kapely Jelen jsou v prodeji zde

Hudba - další články

Doporučujeme