Kateřina Marie Tichá vydává druhé album a vyjede na první turné s kapelou Bandjeez

31. ledna 2024·Hudba·Redakce·ČTK

Kateřina Marie Tichá. (Foto: Profimedia)

Zpěvačka Kateřina Marie Tichá, vítězka cen České hudební akademie Anděl v kategorii Objev, navázala na debut Sami z roku 2020 druhou deskou s názvem Plamen. Představí ji na turné, které začíná 10. února koncertem v Klatovech. Písně nahrané s kapelou Bandjeez reflektují poslední tři roky autorčina života. Texty jsou o mileneckých a mezilidských vztazích nebo o hledání sama sebe.

Nebudeme hrát jenom nové písničky, budeme hrát i skladby ze staré desky Sami a budeme s sebou mít i hosty. Oficiálně album pokřtíme v brněnském Sonu a dvakrát v pražském Lucerna Music Baru,” uvedla Tichá.

Zatímco první album dělala devětadvacetiletá hudebnice především s producentem Ondřejem Turtákem, na současné nahrávce využila členy skupiny Bandjeez, kterou převzala po zemřelém zpěvákovi a skladateli Davidu Stypkovi. “Rozrostla se tak možnost ty písničky uchopit, protože mi narostlo pět dalších hlav a nespočet dalších rukou a nohou. Takže si myslím, že muzikantsky je ta deska mnohem svobodnější,” řekla Tichá.

Na albu se objevili dva nečekaní hosté. Milan Cais ze skupiny Tata Bojs ve skladbě Nový dům a také ostravský písničkář, herec a komik Štěpán Kozub v duetu Znamení. “Štěpána (Kozuba) jsem slyšela na vystoupení jeho šansonového projektu s Jirkou Krhutem. Koncert se mi hrozně líbil, tak mě napadlo využít ho v duetu. Milana (Caise) obdivuju a Tata Boj mám ráda už nekonečně dlouho, ale potkali jsme se až po vydání mé sólové desky Sami. Sedli jsme si jako lidi, mám ho ráda jako člověka a zároveň miluju jeho hlas,” uvedla Tichá.

Desku Plamen, k jejíž titulní písni vznikl i videoklip, představí Tichá a Bandjeez na turné, které začíná již 10. února koncertem v Klatovech. Křty se uskuteční 13. a 14. března v pražském Lucerna Music Baru a 20. března v brněnském Sonu. “Bude to první velké turné s kapelou Bandjeez. K prvnímu albu žádné turné nebylo, protože byl covid. Takže se těšíme. Předtím jsme měli jen jednotlivé koncerty nebo jsem někde já byla jako host,” podotkla Tichá.

Kateřina Marie Tichá se do povědomí posluchačů zapsala singlem Vzpomínej z roku 2012, jehož videoklip má k dnešnímu dni na youtube přes milion přehrání. Za své vzory považuje Zuzanu Navarovou nebo Radůzu.

Hudba - další články

Doporučujeme