Investujte a prožijte penzi naplno!

14. září 2018·Články·Karolína Stránská

Málokdo přemýšlí nad tím, co bude za dvacet, třicet let. Přečtěte si naše 3 tipy, jak si udržet životní úroveň i v pozdějším věku.

  1. Čím dříve, tím lépe, respektive více

Na penzi byste měli začít odkládat hned, jakmile budete mít stálý příjem. Ideálně 10 % z výplaty. Pokud se to zpočátku nedaří, nevadí, zkuste zasílat menší částky a postupně navyšujte. Čtyřicátník, který si spoří v penzijku 750 korun a dostane od zaměstnavatele příspěvek ve stejné výši, si do důchodu ponese přes 600 tisíc korun. Pokud by ale za stejných podmínek začal už v 25 letech, odnášel by si 1,5 milionu.

Chcete spokojené stáří? Porovnejte si nabídky, jak se zajistit.

  1. Penzijko je povinnost

Staré penzijní připojištění s garantovou nulou vás ale nespasí. Při odkládání na několik desítek let se vyplatí přejít do novějšího doplňkového penzijního spoření s dynamickou strategií. Bojujete s inflací a s tou si konzervativní přístup neporadí. Plusem penzijka je, že ho podporuje stát. Abyste od státu získali celkově co nejvíce, posílejte si ideálně 3 tisíce korun měsíčně.

  1. Podílové fondy jsou trefou do černého

Podílové fondy jsou další cestou, jak mít stáří v klidu. Investujete tak prakticky do všeho – od nemovitostí přes patenty farmaceutických společností až po investice do malých podniků.
Začít můžete už od pár stovek měsíčně. Strategii volte opět dynamickou, a hlavně se nebojte! Kolísání trhů je zcela normální, proto je třeba zachovat chladnou hlavu, vydržet a peníze při sebemenším propadu nevybírat. Výhodou je, že máte peníze rychle k dispozici a dlouhodobý výnos se pohybuje mezi 5-8 %.

Nevíte si rady?  Poradíme vám, jak výhodně investovat.

 

 

 

 

Články - další články

Doporučujeme