Italové bojkotují potraviny kvůli palmovému oleji! Nutella je nezávadná, brání se Ferrero v reklamě

13. ledna 2017·Články·Redakce

oficiální zdroj

Někteří obchodníci v Itálii v minulých měsících bojkotovali výrobky s obsahem palmového tuku. Bojkot se měl podle původních informací týkat i pomazánky Nutella. Firma Ferrero, která Nutellu vyrábí, to ale odmítá a ujišťuje o nezávadnosti produktu v reklamní kampani.

I když jsou výrobky firmy Ferrero, tedy i oblíbená Nutella, nadále na italských pultech, prodeje Nutelly se podle informací deníku The Independent propadly o tři procenta. Ferrero se ale palmového tuku ve svých výrobcích nehodlá vzdát. Firma odmítá, že by to bylo kvůli ceně výrobků, ale z důvodu jejich kvality.

Nicméně agentura Reuters dříve zveřejnila kalkulace, podle níž by se použitím jiného oleje, například řepkového nebo slunečnicového, zvýšily výrobní náklady o 22 milionů dolarů, tedy v přepočtu asi  o 557 milionů korun.

„Palmový olej, který firma Ferrero používá, je bezpečný, protože pochází z čerstvě vymačkaných plodů a je zpracováván při omezené teplotě,“ uvedl mluvčí firmy Vincenzo Tapella v televizní reklamě k 70. výročí založení společnosti.

 

Zdroj: YouTube

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) před časem informoval, že v palmovém oleji jsou karcinogenní látky a varoval, že riziko vzniká i při konzumaci malého množství. Někteří zákazníci ale mají i etické důvody, proč výrobky s palmovým olejem nechtějí kupovat. Produkce palmového oleje totiž vážně ničí deštné pralesy a decimuje poslední orangutany.

 

 

Články - další články

Doporučujeme