Jak vybrat ten správný meloun? Pomůže vám stopka, váha i jeho pohlaví

27. června 2019·Články·Barbora Pisingerová

Sladké a šťavnaté melouny zkrátka patří k létu. Jak ale vybrat ten správný, abychom po jeho rozkrojení a ochutnání nebyli zklamáni? Máme pro vás několik tipů!

Zkontrolujte barvu

Pokud vybíráte vodní nebo žlutý (tzv. medový), zaměřte se na barvu jeho slupky. Ta by neměla být lesklá, ale matná. Třebaže lesk vypadá pěkně, napovídá, že je ovoce ještě nezralé. V případě kantalupu nebo melounu cukrového by kůra pod pruhy měla mít oranžové nebo nažloutlé tóny. Vyvarujte se takových, na kterých najdete stopy bílé či nazelenalé.

Pohlaví

Možná vás to překvapí, ale i u melounů hraje roli pohlaví. Samčí plody jsou protáhlejší a více vodnaté, samičí jsou menší, kulatější a více sladké. Máte rádi pěkně šťavnaté? Pátrání po dokonalém ovoci vám usnadní protáhlá špička. Pokud naopak milujete sladkou chuť, vyberte si drobnější kuličky.

Zdroj: fabulousfarmgirl.com

Skvrny

I když na první pohled možná nevypadají tak pěkně, čím tmavší skvrny na sobě melouny mají, tím je jejich chuť lepší.  Jedním z důvodů je zralost ovoce.

Zdroj: fabulousfarmgirl.com

Pokud na melounu najdete hnědé pavučinkové čáry, pak vězte, že jste narazili na zlatý důl. Ty totiž napovídají, kolikrát se včely dotkly rostliny. Čím více opylování se přitom rostlině dostalo, tím sladší bude její ovoce.

Zdroj: fabulousfarmgirl.com

Váha

Vyberte si takový meloun, který se na svou velikost zdá poměrně těžký. To znamená, že není vyschlý a že je v něm ještě hodně šťávy.

Stopka

Pokud má ovoce ještě stopku, pomůže vám i ona. Taková, která je stále zelená a zdá se plná života totiž ukazuje, že ovoce bylo sklizeno nezralé. Naopak hnědá, suchá stopka značí, že plod je připraven akorát ke konzumaci.

Zdroj. Shutterstock

Články - další články

Doporučujeme