Proč koťata koušou a jak tomu předejít? Tyhle triky vám výchovu usnadní

15. května 2019·Články·Barbora Pisingerová

Každý, kdo měl někdy doma kotě, ví, že prvních několik měsíců života kočky máte místo mazlíčka chlupatý jehelníček. Kotě škrábe, kouše a pere se s vámi, i když na to nemáte ani trošku náladu. Proč to tak je a co můžete dělat? 

Přirozený vývoj

V prvních měsících života si koťata mezi sebou impulzivně hrají, testují své hranice a pilují své dovednosti. Aby se naučila, jak moc mohou kousnout, aniž by způsobila zranění, musí si to zkrátka nejdřív vyzkoušet. Pokud kousnou moc, máma kočka je hned napomene a sourozenci je počastují negativní reakcí. Ke svým lidským páníčkům se kotě zkrátka chová jen tak, jak umí, tedy stejně, jako ke své zvířecí rodině.

Jak kousání zastavit

Někteří chovatelé mají tendenci se kotěcím útokům smát nebo na zvíře křičet či ho trestat. Ani jedna volba však není nejšťastnější. Pokud zvíře necháte, aby na vás útočilo, bude jen přitvrzovat. Odborníci na kočičí chování se shodují, že vhodné nejsou ani tresty. Pokud na kotě zakřičíte, uhodíte ho, prudce odstrčíte či ho postříkáte vodou, sice uvolní sevření čelistí, ale časem se vás může začít bát.

Základní pravidlo, které je potřeba dodržovat, je nepoužívat své prsty místo hračky. Raději si pořiďte několik různých předmětů, které může kotě kousat místo vás a které snadno využijete při hře. Výborné jsou například hračky na tyčce a provázku, které mezi vámi a zvířecími zoubky udrží bezpečnou vzdálenost.

Jak reagovat

Pokud vás kotě napadne, odborníci doporučují přestat se hýbat. To, co zvíře chce, je totiž pohyb. Pokud okamžitě přestanete s tím, co jste dělali, bude zmatené. Kočku chvíli ignorujte a počkejte, až se uklidní. Jakmile bude kotě klidné, můžete se vrátit ke hře. To vašeho mazlíčka naučí, že pokud bude kousat, znamená to konec hry. Tímto způsobem se jeho vztah k vám nenaruší a přesto si dobře zapamatuje, že se to nedělá.

Články - další články

Doporučujeme