Jaký typ oleje našemu organismu nejvíce prospívá? Rady nejen pro hospodyňky

30. října 2017·Články·Redakce

V současné době máme při vybírání vhodného oleje nespočet možností, po kterém sáhnout. Možná se ve výčtu variant nevyznáte a není jasné, kdy je lepší kokosový, kdy slunečnicový, řepkový nebo olivový. Přinášíme vám tipy, podle čeho se rozhodovat. Jde nejen o chuť, i zdraví hraje roli.

Oleje jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny, které jsou pro organismus prospěšnější než živočišné tuky. Esenciální mastné kyseliny si naše tělo samo nevyrobí, proto mu je dodáváme ve stravě. Ideálním zdrojem omega-3 mastných kyselin jsou mořské ryby – hlavně makrela, losos nebo pstruh a právě oleje.

Olivový olej

Je zdravý, ale zázraky od něj nečekejte – i když reklama často mluví jinak. Udržuje sice hladinu cholesterolu v rovnováze a nekazí se tak rychle jako např. slunečnicový olej, ale hodně záleží na typu, který si vyberete. Rafinovaný olivový olej – vyrábí se ze zbytků oliv lisovaných za studena, jde o olej horší kvality. Panenský olivový olej – šetrná výroba, olivy se nezahřívají, neprobíhají žádné chemické procesy, lisuje se za studena. Jde o jeden z nejkvalitnějších olivových olejů. Extra panenský olivový olej – tohle je něco extra mezi olivovými oleji. Výroba probíhá z oliv vynikající kvality.

Řepkový olej

Relativně levný a velmi zdravý – to je řepkový olej, který obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin, takže je balzámem po naše srdce a krevní oběh. Je zdravější než olej slunečnicový a olivový. Doporučená nejvyšší teplota zpracování je 160 stupňů Celsia, proto je lepší používat ho do studených pokrmů.

Kokosový olej

Na první pohled se od ostatních typů liší svou konzistencí – je tuhý, má totiž vyšší bod tání. TIP: Máte ráno chuť na něco sladkého? Můžete si ho klidně namazat na toast, zvlášť děti tuhle pochoutku zbožňují a je to určitě zdravější varianta než čokoládová pomazánka.

  • Bohatý na nenasycené mastné kyselin
  • Nekazí se
  • Bohatý na antioxidanty
  • Obsahuje kyselinu laurovou, kaprylovou a kapronovou – tato kombinace působí proti bakteriím a virů
  • Vitamín E

Slunečnicový olej

Tento typ oleje má doma většina hospodyněk. Je nejprodávanější, rozhodně však nepatří mezi nejzdravější typy. Rafinovaný slunečnicový olej má ke zdraví velmi daleko. Obsahuje nasycené mastné kyseliny, které se podílí na vzniku obezity a zvyšují cholesterol. Je v něm ale i vitamín E, který je organismu prospěšný.

Arašídový olej

Je-li arašídový olej lisovaný za studena, jde o velmi zdravou variantu, která napomáhá snižovat cholesterol. Arašídy jsou však velmi častým potravinovým alergenem.

  • Podporuje fungování nervové tkáně
  • Jater
  • Podporuje vylučování žluče
  • Zlepšuje paměť, pozornost i sluch
  • Působí proti nespavosti

Palmový olej

Tento typ oleje je v poslední době žhavým tématem nejen v kuchyních. Obsahuje velké množství vitamínu E a přírodních karotenů, je ale také zdrojem nasycených mastných kyselin, které napomáhají vzniku aterosklerózy a způsobují vysokou hladinu cholesterolu v krvi. Používá se často při smažení, nepřepaluje se.

Většina olejů je vhodná i pro tzv. studenou kuchyni. Při smažení se ztrácí látky, které jsou zdraví prospěšné. Kvůli přepalování navíc mohou vznikat karcinogenní látky.

Články - další články

Doporučujeme