Babicovy recepty: Kachna na dánský způsob * Jablkový koláč

Také v neděli vaří Jirka Babica na rádiu Frekvence 1! Podívejte se na jeho skvělé recepty. Dnes vaří kachnu na dánský způsob a peče jablkový koláč.

KACHNA NA DÁNSKÝ ZPŮSOB

Potřebujete:
* 1 kachna a 2 kg
* 3 jablka
* 10 sušených švestek
* sůl, pepř
* koňak
* červené víno

Sušené švestky zakápneme koňakem a necháme 4 hodiny odležet.
Kachnu osolíme a opepříme zvenčí a zevnitř. Jablka zbavíme jadřinců a překrájíme. Kachnu naplníme směsí jablek a švestek, svážeme nebo spíchneme. Kachnu dáme do pekáče prsama dolů do studené trouby. Roztopíme na 160 st. Po 60 minutách odstraníme trochu tuku, kachnu otočíme a podlijem vodou a pečeme další 2 hodiny.

10 minut před koncem zvýšíme teplotu na 240 st. Troubu vypneme, otevřeme dvířka a kachnu necháme dojít.
Kachnu vyndáme a nasekáme na porce. Ze šťávy sebereme tuk, zalijeme vínem a koňakem, osolíme , opepříme, provaříme a nakonec dáme kousky studeného másla.

Podáváme s červeným zelím a vařeným bramborem.

JEDNODUCHÝ JABLKOVÝ KOLÁČ

Potřebujete:
* 1 chlazené listové těsto
* čtvrt másla
* 4 sladká jablka
* 3 vejce
* 250 ml smetany
* 5 lžic cukru
* 2 bal. vanilkového cukru
* 1 polévkovou lžíci brandy

Listové těsto vyválíme na větší kulatou formu. Formu vytřeme máslem a těsto vložíme dovnitř a vytáhneme ho i do stran. Na několika místech propíchneme vidličkou.

Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na proužky, těsto jimi posypeme.

Metlou vyšleháme 3 vejce s 1 šlehačkou, 1 balíčkem vanilkového cukru, 5 lžícemi cukru a brandy.

Zalijeme jablka a posypeme balíčkem vanilkového cukru.

Pečeme v troubě předehřáté na 180 st. asi 1 hodinu.