Babicovy recepty: Kachní stehna na zázvoru * Jablkové buchty

15. května 2016·Jídlo a pití·Luboš Procházka

I v neděli pro vás na rádiu Frekvence 1 vaří Jirka Babica! Upeče kachní stehna na zázvoru a jablkové buchty. Mrkněte na recepty.

KACHNÍ STEHNA NA ZÁZVORU

Potřebujete:
* 4 kachní stehna
* olivový olej
* 2 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
* 1 lžíci citronové šťávy
* 4 lžíce sójové omáčky
* 4 lžíce medu
* 1 lžičku tymiánu
* 1 lžičku pepře
* 3 stroužky prolisovaného česneku
* 1 cibuli
* sekanou petrželku

Kachní stehna omyjeme, osušíme, nasolíme a necháme 30 minut odležet. Ve větší míse smícháme olej, zázvor, citrónovou šťávu, sójovou omáčku, med, tymián, pepř, česnek, cibuli, petrželku a sůl.

Stehna vložíme do marinády a dáme do lednice odležet alespoň na 6 hodin.

Troubu vyhřejeme na 180 °C. Stehna pak vyjmeme, osušíme a dáme na plech s roštem. Grilujeme pod rozpáleným grilem přibližně 20 minut. Během grilování několikrát obrátíme a potíráme marinádou. Stehna podáváme s vařenými bramborami a se zeleninovým salátem.

 

JABLKOVÉ BUCHTY

Potřebujete:
* 400 g hladké mouky
* 1 droždí
* hrnek mléka
* 2 lžíce másla
* 1 lžíci krystalového cukru
* špetku soli
* 1 vejce
* 5 jablek
* 3 lžíce hnědého cukru
* půl lžičky skořice
* 1 vejce na potření
* mléko na potření
* máslo na vymazání
* moučkový cukr na posypání

 

Z vlažného mléka s cukrem a droždím necháme vzejít kvásek. Rozpuštěné máslo, sůl a vejce přidáme k mouce a vypracujeme v hladké těsto, které necháme přikryté utěrkou kynout asi 30 minut.

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky.

Spolu s cukrem a se skořicí je na pánvi podusíme. Necháme vychladnout. Vykynuté těsto rozdělíme na stejně velké kousky, naplníme jablečnou směsí, vyformujeme do tvaru buchet, potřeme máslem a naskládáme do vymaštěného pekáče.

Potřeme vejcem s mlékem. Pečeme při 180 °C dokud nezezlátnou. Vychladlé buchty posypeme moučkovým cukrem.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme