Babicovy recepty: Pečeně na svařeném víně * Věnečky z mandlového těsta

Jirka Babica vařil během třetí adventní neděle na rádiu Frekvence 1 hovězí pečeni na svařeném víně. A k tomu pekl věnečky z mandlového těsta se skořicí. Podívejte se na recepty.

HOVĚZÍ PEČENĚ NA SVAŘENÉM VÍNĚ

Potřebujete:

* 1 kg hovězí pečeně
* 100 g slaniny
* půl litru svařáku
* 2 cibule
* 1 lžíci soli
* 1 lžičku tymiánu
* 1 lžičku celého pepře
* 5 ks nového koření
* 1 lžičku jalovce
* půl lžičky rozmarýnu
* 3 ks bobkového listu
* olej
* 3 lžíce brusinkového kompotu
* 1 sladkou smetana

Hovězí pečeni prošpikujeme klínky špeku.

Sůl, pepř, nové koření, jalovec, rozmarýn, bobkový list a tymián dáme do hmoždíře a jemně utlučeme (můžete také použít divoké koření).

Koření pořádně vmasírujeme do masa .

V pekáči osmahneme na zbytku špeku nakrájenou cibuli, vložíme maso, opečeme ze všech stran a podlijeme svařeným vínem. Přiklopíme a necháme dusit na mírném ohni 2 hodiny. Občas podlijeme vínem. Měkké maso vytáhneme , omáčku zahustíme brusinkovým kompotem a zjemníme smetanou.

VĚNEČKY Z MANDLOVÉHO TĚSTA SE SKOŘICÍ

Potřebujete:

* 150 g hladké mouky
* 150 g másla
* 1 žloutek
* 70 g cukru
* 70 g strouhaných mandlí
* 1 lžičku skořice (podle chuti i více)
* strouhanou kůru z půlky citronu
* 200 g cukru
* 4 lžičky skořice

Hladkou mouku prosejeme na vál. Máslo nasekame na malé kostky, postupně zapracujeme žloutek, mandle, skořici, strouhanou kůru z citronu a cukr. Vypracujeme v hladké těsto. To zabalíme do folie a dáme na 30 min. do lednice.

Vyndáme, vyválíme v tenčí plát, ze kterého nakrájíme kousky, z nichž uděláme věnečky. Věnečky dáme na plech s pečícím papírem a dáme do trouby na 180 st. na 10 až 15 minut.

Vytáhneme z trouby a hned obalíme ve směsi cukru a skořice. Dáme na mřížku a necháme vychladit.