Babicovy recepty: Vepřové roládky * Bramborové nudle

Jirka Babica také o třetím adventním víkendu vaří na rádiu Frekvence 1! Dnes to byly vepřové roládky v žampionové omáčce a bramborové nudle. Recepty najdete po rozkliknutí odkazu.

VEPŘOVÉ ROLÁDKY V ŽAMPIONOVÉ OMÁČCE

Potřebujete:

* 4 plátky vepřové kýty á 180g
* 3 lžíce hořčice
* 8 plátků šunky
* 3 cibule
* 400 g hnědých žampionů
* 1 svazek polévkové zeleniny (mrkev, celer, pórek)
* 1 lžičku rajského protlaku
* 200 ml bílého vína
* půl litru vývaru
* 1 hustší smetanu
* 1 lžíci tymiánu, petrželku
* sůl a pepř
* olej

Vepřové plátky lehce naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, pokryjeme 2 plátky šunky a zabalíme nebo spíchneme párátkem.

Rolády opečeme v pekáčku na oleji, aby se zatáhly, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou zeleninu, tymián, společně osmahneme, přidáme rajský protlak a zalijeme vínem a vývarem.

Přiklopíme víkem a dáme do trouby na 200 ° C na 1 hodinu.

Mezitím si opečeme zbytek cibule společně s na plátky nakrájenými žampiony.

Měkké rolády vyjmem, šťávu se zeleninou rozmixujeme tyčovým mixerem, zjemníme smetanou, přidáme opečené žampiony, vrátíme rolády a necháme ještě 15 minut jemně provařit. Dochutíme solí, pepřem a zelenou petrželkou.

 

BRAMBOROVÉ NUDLE

Potřebujete:

* 750 g moučných brambor C
* 200 g polohrubé mouky
* sůl
* 1 špetku muškátovéo oříšku
* 1 vejce
* tuk pro smažení

Brambory uvaříme nejlepe v předvečer a oloupeme. Promačkáme nebo nastrouháme. Dáme do lednice.

Další den smícháme s moukou, vejcem, solí a muškátovým oříškem v těsto. Těsto by se nemělo lepit a mělo by být vláčné.

Poté z těsta vyválíme nudli 3 až 4 cm v průměru. Z ní nařežeme 1 cm kousky a z těchto kousků vyválíme na pomoučněném vále na prst tlusté nudle. Dáme do velmi horké slané vody těsně pod bodem varu na 3-4 minuty.
Když vyplavou na povrch, vytáhneme je a necháme vychladit. Na velké pánvi rozehřejeme tuk. Vložíme nudle a do zlatova opékáme.

Nudle můžeme jíst jako přílohu s kyselým zelím nebo na sladko sypané cukrem a skořicí s jablečným pyré nebo švestkovým kompotem, povidly jako dezert.