Babicovy recepty: Zabijačková polévka*Cuketové lečo*Kachna po sedlácku*Jarní závitky

14. února 2016·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Také o tom víkendu vařil Jirka Babica na rádiu Frekvence 1. Nestihli jste si zapsat jeho recepty? Najdete je po rozkliknutí odkazu.

ZABIJAČKOVÁ POLÉVKA

Potřebujete:

* 3 litry vývaru z vařeného masa
* půl litru čerstvé vepřové krve
* 150g velkých krup
* 50g vařeného sádla
* 100 g cibule
* třený česnek, sůl, pepř
* majoránka, nové a polévkové koření

Čerstvou vepřovou krev dobře rozšleháme a procedíme. Do vařicího vývaru (používáme ten z vepřového ovaru) vlijeme za stálého míchání krev a krátce povaříme. Doměkka uvařené kroupy několikrát propláchneme a necháme okapat. Do polévky přidáme okapané kroupy, na kostičky nakrájenou a rozpuštěnou slaninu, na drobno nakrájenou a osmaženou cibulku, třený česnek, drcenou majoránku a nové koření. Podle chuti osolíme a necháme přejít varem.

CUKETOVÉ LEČO

Potřebujete:

* 1 cuketu
* 1 lilek
* 2 rajčata
* cibuli
* 2 papriky
* 2 vejce
* sůl
* pepř
* olej
* oregano

Cuketu nakrájíme na kostičky. Lilek oloupeme, nakrájíme na kostičky, posolíme a ubrouskem vysajeme vodu. Vezmeme větší pánev, nalijeme a rozpálíme olej a zeleninu osmahneme. Přidáme pokrájenou cibuli, papriky, rajčata, sůl, pepř, oregano, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme vejce. Podáváme s pečivem nebo s bramborem.

KACHNA PO SEDLÁCKU

Potřebujete:

* 1 kachnu
* 100 g anglické slaniny
* 250 g čerstvých hub
* 150 g malých cibulek
* 4 lžíce másla
* 125 ml bílého vína
* 125 ml vývaru
* 1 lžičku soli
* půl lžičky pepře
* 2 lžíce oleje
* 1 lžičku solamylu
* 4 lžíce smetany

Kachnu potřeme solí a pepřem a svážeme. Olej v pánvi zahřejeme na střední teplotu, kachnu osmahneme dohněda, přidáme předem namočené sušené houby podlijeme vývarem a vínem a necháme péci při nízké teplotě.

Dvě lžíce másla zpěníme a houby 4 minuty mírně restujeme. Cibulky oloupeme a osmahnene na 2 lžících másla do zlatova. Kachnu vyndáme, dáme dopéci pod gril. Solamyl rozmícháme se smetanou a necháme s vypečenou šťávou převařit. Cibulku přidáme do omáčky, zahřejeme a dochutíme.

JARNÍ ZÁVITKY

Potřebujeme:

* 100 g mletého vepřového masa
* 1 cibuli
* 1 mrkev
* 1 kedlubnu
* 1 vejce
* hrst bambusových výhonků
* 50 g rýžových nudlí
* 2 lžíce hub
* 4 rýžové placky
* 1 pivo
* ledový salát
* cukr, sůl, pepř
* česnek, olej
* 1 šálek sladkokyselé omáčky

Rýžové placky namočíme do piva asi na 1 minutu. Do mísy dáme mleté maso, přidáme zeleninu a houby, dochutíme solí, cukrem a pepřem.

Přidáme překrájené rýžové nudle, vejce a pořádně promícháme.

Placky poklademe směsí, zabalíme, potřeme bílkem a smažíme v oleji. Zabalíme do ledového salátu a namáčíme ve sladkokyselé omáčce.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme