Zpříjemněte si sychravé dny výbornou kávou s příchutí podzimu. Udělejte si tyto výborné nápoje doma

9. října 2023·Jídlo a pití·Redakce

Podzim, kafe, káva (Foto: Depositphotos)

Letním dnům definitivně odzvonilo, a i když nás snad ještě nějaké to slunečné babí léto čeká, nastal čas přejít na podzimní chutě. Pokud patříte mezi lidi, kteří si bez dobré kávy neumí představit svůj den, tyhle kávové recepty, které přináší Tchibo, vás jistě potěší. Přidejte do vašich oblíbených letních káv špetku podzimu a nic vám nepřijde na začátku října k chuti víc.

Stačí přidat trochu koření a příchuť podzimu je na světě. Jak do letní studené, tak do podzimní teplé kávy se nejvíc hodí:

  • skořice
  • hřebíček
  • badyán
  • zázvor
  • muškátový oříšek
  • kardamom

Ideálně koření vždy čerstvě rozdrťte v hmoždíři.

Lahodné lískooříškové affogato

Pokud vám chybí léto a osvěžující kopečky zmrzliny, připravte si podzimní variantu affogata, která se neobejde bez lískových oříšků.

Co na to potřebujete:

  • 2 kopečky kvalitní vanilkové zmrzliny
  • 1 lžička lískooříškového Moninu
  • 60 ml kávy Tchibo Espresso Barista
  • opražené lískové oříšky na posypání

Postup:

  1. Do skleničky dejte dva kopečky vanilkové zmrzliny. Přes zmrzlinu přelijte lžičku lískooříškového Moninu.
  2. Nakonec na zmrzlinu nalijte kávu a posypte ji opraženými a nasekanými lískovými oříšky.

Dopřejte si perníkové latté už na podzim

I když bývá vůně populárního perníkového latté předzvěstí Vánoc, nikdo vám nezabrání v tom, užít si ho už i během celého podzimu. Je to totiž lahůdka, která si zaslouží ještě více pozornosti, než už má.

View this post on Instagram

A post shared by Julias Torten und Törtchen (@julias_torten)

Co na to potřebujete:

  • 1 lžíce perníkového Moninu
  • 30 ml kávy Tchibo Espresso Barista
  • 150 ml vyšlehaného mléka
  • 50 ml šlehačky
  • skořice, badyán

Postup:

  1. Do hrníčku nalijte lžíci perníkového Moninu. Přilijte kávu a horké vyšlehané mléko.
  2. Nakonec přidejte hustou vyšlehanou šlehačku a latte posypte troškou skořice. Navrch ho můžete ještě ozdobit badyánem.

Espresso tonic na podzim? Přidejte karamel

Už jste podlehli jedinečnému spojení chutí silného espressa a tonicu? Tento nápoj je v české gastronomii i domácnostech rok od roku oblíbenější. Není divu. Osvěžující hořká chuť tonicu spolu se silnou kávou je jedinečná a skvělá. A nyní si tento typicky letní drink můžete dopřát i na podzim. Stačí do něj přidat trochu podzimního karamelu.

View this post on Instagram

A post shared by tuka nana (@tukanana)

Co na to potřebujete:

  • 1 lžička karamelového Moninu
  • 3 kostky ledu
  • 100 ml kvalitního tonicu
  • 50 ml kávy Tchibo Espresso Barista

Postup:

  1. Do sklenice dáme led, přidáme karamelový Monin a opatrně nalijeme tonic, aby co nejméně pěnil.
  2. Kávu do sklenice naléváme přes lžičku. Pokud budete postupovat opravdu opatrně, vznikne vám krásný dvoubarevný nápoj.

A až začne být skutečně velká zima, není na škodu si do oblíbené kávy přilít trošku alkoholu. Ať už zvolíte rum, sladký karamelový likér nebo třeba medovinu, nemusíte se obávat, že by vám byla zima.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme