Vyhledávání
Banánový dort
Oslaďte si poslední týdny zimy banánovými lahůdkami!
Na 4 porce
30 minut, pečení 30-35 minut
* 230 g másla + na vytření forem
* 300 g polohrubé mouky + na vysypání forem
* 1½ lžičky prášku do pečiva
* 1 lžička jedlé sody
* ½ lžičky soli
* 6 velkých zralých banánů
* 4 lžíce kysané smetany
* 1 lžička vanilkového extraktu
* 420 g pískového cukru
* 4 velká vejce
Na krém
* 500 g mascarpone
* 300 ml smetany ke šlehání
* 50 g moučkového cukru
* Na karamelovou polevu
* 100 g pískového cukru
* 100 ml smetany ke šlehání
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Dvě rozevírací dortové formy o průměru 23 cm vymažte a vysypte moukou. Prosátou mouku promíchejte s práškem do pečiva, sodou a solí. Zvlášť smíchejte tři rozmačkané banány, kysanou smetanu a extrakt.
2. Šlehačem utřete 180 g másla s 370 g cukru (cukr zašlehávejte postupně). Jakmile se po dvou až třech minutách šlehání vytvoří lehká světlá máslová pěna, přidejte vajíčka – postupně, po jednom. Při snížených otáčkách vmíchejte mouku a ještě dvě minuty šlehejte. Nakonec stěrkou vpracujte banánovou směs.
3. Rozdělte do forem a pečte dozlatova; trvá to třicet až třicet pět minut. Nechte chvíli chladnout ve formě, pak dorty vyklopte na mřížku a dopřejte jim čas na úplné zchladnutí.
4. Zbývající banány oloupejte a podélně rozpulte. Zbytek cukru nasypte do pánve a zahřívejte na silném plameni. Jakmile začne cukr karamelizovat, přidejte zbytek másla a karamel rozmíchejte. Položte do něj banány a na středním plameni je po obou stranách krátce opečte, aby zhnědly.
5. Všechny ingredience na krém šlehejte jednu až dvě minuty šlehačem. V jiné pánvi nasucho rozpusťte cukr na karamelovou polevu a odstavte. Za stálého míchání opatrně přilijte smetanu a rozmíchejte dohladka. Hotovou polevu vychlaďte v ledové lázni; často ji přitom promíchávejte.
6. První korpus položte na servírovací talíř a pokryjte ho částí opečených banánů. Přikryjte druhým korpusem, celý dort potřete krémem, ozdobte zbylými banány a pokapejte karamelovou polevou.