DÁMSKÝ KLUB: Co patří na štědrovečerní stůl? Smažený kapr versus vinná klobása!

24. prosince 2015·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Za tradiční sváteční večeři považuje drtivá většina Čechů smaženého kapra s bramborovým salátem. Jenže on všem ten český kapřík nechutná. Na Štědrý večer tak dostávají šanci i jiné pokrmy.

Za smaženého kapra můžeme poděkovat Magdaleně Dobromile Rettigové. Na naše stoly se kapřík rozšířil až v polovině devatenáctého století. Magdalena přidala kapra do své kuchařky a bylo! Nejdříve se dostal na měšťanské stoly, pak doputoval i na venkov. 

Kapr se dříve připravoval zejména namodro (vařený s kořenovou zeleninou) nebo načerno s nasládlou omáčkou ze švestek, povidel, ořechů a perníku.

Smažený kapr se objevil až počátkem dvacátého století, doby, kdy jsme si zamilovali smažená jídla.

Kapra si na Štědrý večer dopřejí 2/3 Čechů.

Další favorité jsou vepřový řízek a jiné ryby, například losos.

Z polévek se na vánočním stole nejčastěji objevuje rybí, čočková, zelňačka.

Do vánoční party patří také vinná klobása, která se jí buď v trojobalu anebo jen tak opečená na pánvi.

Co si dávají k večeři Aneta s Markétou?

Aneta: Klasika je klasika. Krom toho, my jich máme víc, protože táta je Bulhar, máma Češka a přítel Prince je z Mauricia hinduista. Ale rybí polévku nemám ráda 🙂 

Markéta: Ryba, ale na kaprovi nelpím. Každoročně tam kromě něj je třeba losos nebo jiný adept. Vinnou klobásu jsem na Štědrý den neměla nikdy. Vlastně přemýšlím, jestli jsem jí vůbec někdy jedla:-)

Pokud vám to Ježíšek dovolí, nalaďte si i na Štědrý den Dámský klub a pište nám, co za chvíli u vás doma bude k večeři. Jsme tu pro vás od 16:00 – 17:00 hodin.

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme