Frekvence 1 radí: Zahřejte se díky vhodnému jídelníčku

10. března 2016·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Počasí posledních týdnů je proměnlivé. V případě, že se vrátí mrazy nebo pokud vyrážíte do hor, můžete se prohřát díky vhodnému jídlu a pití. My vám poradíme to nejvhodnější, co vás zaručeně zahřeje.

Oblečení není všechno. Někomu může být zima i přes několik vrstev oblečení. V takovém případě se zaměřte na to co jíte a co pijete.  

Zahřívání podle Číňanů

Tématu zahřátí organismu se věnuje i východní medicína, která radí jíst v chladných dnech co nejvíc tepelně upravených jídel. Dobře uděláte, pokud začnete už ráno teplou snídaní. Naopak jogurt vás ochladí, stejně jako ostatní mléčné výrobky. Pokud jste na ranní mléčnou dávku zvyklí a nechcete se svého návyku vzdávat, jogurt nebo mléko alespoň dochuťte kořením, které vás prohřeje. Ideální je třeba skořice.

Maso i vitaminy

K obědu nebo k večeři si dejte maso. Nejvíc vás zahřeje kuřecí nebo skopové. Jako přílohu, která zahřeje váš organismus volte mezi pohankou, rýží nebo jáhly.

Je správné, když je součástí vašeho jídelníčku také ovoce a zelenina. Pokud jste zimomřiví, v zimních měsících je lepší vyhnout se ovoci i zelenině v syrové podobě.

Málokomu stačí tři jídla denně, proto ke svačině nebo k uzobávání volte ořechy nebo slunečnicová semínka.

I pití vás zahřeje

I v zimě je důležitý pitný režim. Skvělý je třeba zázvorový čaj. Ten podporuje vaši obranyschopnost, pomáhá v boji s bacily, ale také zahřívá. Pokud ho navíc dochutíte skořicí, prohřeje vás až do morku kosti.

Pokud máte chuť na alkohol, zahřát se můžete např. svařákem. V horských oblastech je oblíbené také bombardino. Lyžaři by ale měli alkohol konzumovat jen v omezeném množství.

Přejeme vám, ať se pořádně prohřejete. Díky potravinám, které prohřívají organismus navíc nastartujete svůj metabolismus, takže vaše tělo bude lépe spalovat tuky.

VÝZKUM: Proč vždycky sníme celé balení brambůrek? Plus recepty

TIP FREKVENCE 1: Projezte se k chytrosti! 12 chytrých potravin pro váš mozek

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme