Sezóna vlašských ořechů je tu. Jak je skladovat a uchránit před škůdci

4. listopadu 2019·Jídlo a pití·Redakce

Vlašské ořechy jsou skvělé nejen na podzim, kdy jejich sezóna vrcholí, ale i po celý rok. Jak to ale udělat, aby nám tak dlouho vydržely a nenapadli je třeba červíci? Máme pro vás hned čtyři tipy.

Vlašské ořechy patří mezi nejstarší superpotraviny konzumované už v neolitu, jak dokazují archeologické nálezy. Jsou nejen chutné, ale i zdraví prospěšné. Jejich sezóna v Česku v tuto dobu vrcholí. Jak ale docílit toho, abychom si jejich blahodárné účinky užívali po celý rok bez toho, aby je napadla plíseň nebo škůdci?

Zavařte je

Jestli se zavařováním obecně nemáte moc zkušeností, vůbec to nevadí, návod je totiž jednoduchý. Do čistých a suchých sklenic naskládejte jádra vlašských ořechů, sklenice vložte do mikrovlnky a na nejnižší stupeň zapněte na tři minuty. Když sklenice vyndáte, hned je zavřete novými víčky. Následně sklenice otočte dnem vzhůru a necháte stát. Zavařené ořechy vydrží zhruba dva roky na suchém místě bez dosahu slunce.

Zalijte je do medu

Jádra vlašských ořechů smíchejte s medem a plňte jimi čisté a suché sklenice na zavařování. To je vše. V tomhle případě jde ale spíš o sladkou pochoutku.

Dejte je do mrazáku

I v mrazáku je možné ořechy uchovávat, ovšem v tomhle případě je nutné mít je dostatečně uzavřené tak, aby nenasály pach od ostatních potravin. Dejte je tak ideálně do dvou igelitových sáčků. V mrazáku vydrží zhruba půl roku, pak už začnou ztrácet svoji ořechovou chuť. Než je začnete zpracovávat, nechte je dostatečně proschnout.

Naložte je do soli

Chcete, aby vám ořechy vydržely víc jak rok? Naložte je do soli. Do hliněné nádoby dávejte střídavě vrstvy (nevylouskaných) ořechů a směs ze soli, kokosového vlákna a suché piliny ze dřeva. Nádobu skladujte na suchém a chladném místě.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme