Nejlepší kuřecí vývar

28. února 2010·Jídlo a pití·Redakce

Co vyžene spolehlivě všechny bacily? No přece pořádný domácí vývar!

NA 4 PORCE

10 minut, vaření 60 minut

* přibližně 1 kg kuřecího masa s kostmi (například celá stehna nebo paličky)
* 1 lžíce slunečnicového oleje
* 1 středně velká cibule, nahrubo nakrájená
* 1 mrkev, nakrájená na proužky
* 2 bobkové listy
* 3 čerstvé snítky tymiánu, případně i trocha celerové nati
* sůl a pepř

Pokud použijete kuřecí stehna, rozpulte je. Ve velkém hrnci rozpalte olej a asi deset minut na něm ze všech stran opékejte kuře. Pak maso vyjměte a dejte stranou.

Do hrnce přidejte cibuli a mrkev, stáhněte plamen a opékejte tři až čtyři minuty, až se cibulka lehce zabarví. Přilijte 1,5 litru vroucí vody a vařečkou odškrabejte všechny přípečky ze dna. Přiveďte k varu a pak do hrnce vhoďte osmahnuté kuře. Přidejte bobkové listy, bylinky, sůl a pepř a zpola přikryté vařte asi tři čtvrtě hodiny. Průběžně odstraňujte pěnu.

Pokud máte čas, nechte vývar vychladnout a teprve poté ho proceďte. Jinak ho prolijte přes cedník do mísy, hrnec vypláchněte a vývar ještě jednou proceďte zpátky. Teď ho použijte nebo vychlaďte. (Zchlazený počká v lednici na svou chvíli bez úhony tři dny. Zmražením prodloužíte jeho trvanlivost na dva až tři měsíce.) Oberte maso a naložte s ním podle uvážení. Ze zchladlého vývaru před použitím odeberte případnou pěnu a tuk.

NĚCO NAVÍC: Pokud vývar připravujete speciálně na domácí nudlovku, pak vynechte bobkový list a tymián, přidejte kuličky pepře a nového koření a stroužek česneku.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme