Netradiční tip na laciné zhubnutí: Jezte před zrcadlem!

6. ledna 2016·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Hubnout se dá různými způsoby, ale zkoušeli jste už jíst před zrcadlem? Nová studie zjistila, že když se na sebe člověk dívá, zatímco konzumuje něco nezdravého, jídlo mu začne méně chutnat, a nakonec ho sní méně.

Na Floridské univerzitě se pokusili zjistit, zda a jak ovlivní zrcadlo způsob, jakým jedí dvě skupiny studentů. Pod záminkou chuťové zkoušky si všichni mohli vybrat mezi kouskem čokoládového dortu a ovocným salátem. Polovina studentů pak byla náhodně usazena v místnosti se zrcadlem, druhá polovina v místnosti, kde na sebe neviděli.

Poté, co ochutnali pokrm, který si vybrali, dostali otázku, jak jim jídlo chutnalo, a jestli by si dali ještě trochu. Studentům, kteří seděli před zrcadlem, chutnal dort méně než těm, kdo se neviděli. U studentů konzumujících ovocný salát podobný rozdíl studie nezjistila.

Vyplývá z toho, že se lidé nechtějí vidět při konzumaci nezdravého jídla, protože to neodpovídá pravidlům zdravé stravy. Cítí se přitom nepříjemně a napadne je, že něco není v pořádku se samotným jídlem. Hledají nějaký vnější faktor, kterému by mohli připsat vinu za to, že nemají dobrý pocit. Umístění zrcadla v kuchyni tak může pomoci zbavit se konzumace nezdravých pochutin. 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme