Vyhledávání
Obrácený koláč se slívami
Troubu předehřejte na 160 °C. Hlubší koláčovou formu o průměru 22 cm vymažte tukem a dno vyložte papírem na pečení.
Potřebné suroviny:
1 lžíce přírodního krupicového cukru
6 velkých slív, rozpůlených a vypeckovaných
225 g změklého másla
150 g krupicového cukru
110g přírodního krupicového cukru na karamel
1 lžička vanilkové esence
3 vejce
260 g hladké mouky
1 lžíce prášku do pečiva
3/4 lžičky jemně mleté jedlé sody
1 lžička mleté skořice
40 g mandlových lupínků
2 lžíce mléka
případně zakysaná smetana k podávání
Postup přípravy:
Troubu předehřejte na 160 °C. Hlubší koláčovou formu o průměru 22 cm vymažte tukem a dno vyložte papírem na pečení. Papír posypejte lžící přírodního cukru. Rozložte půlky slív řeznou plochou dolů.
Nejlépe elektrickými metlami zpěňte máslo, všechen cukr a vanilkovou esenci v míse, až bude směs lehká a nadýchaná. Pak přidejte vejce, mouku promíchanou s kypřicím práškem do pečiva, sodu a skořici a zlehka promíchejte. Vmíchejte mandle a mléko a směsí přelijte slívy ve formě.
Pečte zhruba 1 hodinu a 20 minut, až bude těsto propečené. Propečenost můžete vyzkoušet vpichem špejle, když na ní neulpí vlhké drobečky, je upečeno. Nechte koláč stát 15 minut ve formě a pak teprve vyklopte. Koláč podávejte vlahý, případně doplněný smetanou.