Obrácený koláč se slívami

24. července 2010·Jídlo a pití·Redakce

Troubu předehřejte na 160 °C. Hlubší koláčovou formu o průměru 22 cm vymažte tukem a dno vyložte papírem na pečení.

Potřebné suroviny:

1 lžíce přírodního krupicového cukru

6 velkých slív, rozpůlených a vypeckovaných

225 g změklého másla

150 g krupicového cukru

110g přírodního krupicového cukru na karamel

1 lžička vanilkové esence

3 vejce

260 g hladké mouky

1 lžíce prášku do pečiva

3/4 lžičky jemně mleté jedlé sody

1 lžička mleté skořice

40 g mandlových lupínků

2 lžíce mléka

případně zakysaná smetana k podávání

 

Postup přípravy:

Troubu předehřejte na 160 °C. Hlubší koláčovou formu o průměru 22 cm vymažte tukem a dno vyložte papírem na pečení. Papír posypejte lžící přírodního cukru. Rozložte půlky slív řeznou plochou dolů.

Nejlépe elektrickými metlami zpěňte máslo, všechen cukr a vanilkovou esenci v míse, až bude směs lehká a nadýchaná. Pak přidejte vejce, mouku promíchanou s kypřicím práškem do pečiva, sodu a skořici a zlehka promíchejte. Vmíchejte mandle a mléko a směsí přelijte slívy ve formě.

Pečte zhruba 1 hodinu a 20 minut, až bude těsto propečené. Propečenost můžete vyzkoušet vpichem špejle, když na ní neulpí vlhké drobečky, je upečeno. Nechte koláč stát 15 minut ve formě a pak teprve vyklopte. Koláč podávejte vlahý, případně doplněný smetanou.

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme