Vyhledávání
PORADNA FREKVENCE 1: Nejlepší triky na uchování čerstvých potravin
Ovoce, zelenina, bylinky a další: při správném skladování vám vydrží i tyto potraviny hodně dlouho čerstvé. Nevyhazujte, co nemusíte!
Vyzkoušejte pár triků, které vám ušetří peněženku i špatné svědomí při vyhazování potravin do popelnice.
Cibule do punčošky
Pro uchování cibulí se hodí vysloužilé silonky (vyprané!). Cibule dávejte jednu po druhé do punčochy, za každou z nich udělejte na punčoše uzel. Tak zůstanou cibule oddělené. Punčochový zásobník zavěste na suché místo. Cibule podle potřeby odspoda odstřihávejte.
Jarní cibulka v plastové lahvi
Jarní cibulky bohužel nevydrží dlouho. Pokud zrovna nějakou potřebujeme, třeba do polévky nebo do pomazánky, obvykle ji doma v zásobě nemáme. Řešení je jednoduché a praktické. Nakrájejte jarní cibulku na kousky tak, jako byste ji zrovna chtěli použít. Osušené kroužky uložte do prázdné suché plastové lahve a uložte do mrazáku. Po cibulce pak můžete sáhnout dle potřeby.
Citróny prospívají avokádu
Pokud hodláte spotřebovat pouze polovinu avokáda, nevyndávejte z druhé půlky pecku. Místo, kde leží pecka, nezhnědne. Abyste ošetřili i místo řezu, potřete jej citronovou šťávou nebo olivovým olejem. Obojí zpomaluje proces oxidace.
Jahody vykoupejte v octu
Jahody se hodně rychle kazí. A přitom nemusíte být kouzelník, abyste je uchovali déle čerstvé. Ponořte čerstvé plody do lázně z 1 dílu octa a 10 dílů vody. Zničí to bakterie na povrchu ovoce a jahody se nebudou kazit. Po koupeli jahody osušte.
Ostřihejte mrkvi vlasy
Mrkev vypadá se zelenou natí (dobře, nejsou to vlasy) velice půvabně. Vy ji ale hned po nákupu ustřihněte, protože nať si bere neustále z kořene živiny.
Brambory a jablka patří dohromady
Ať chceme nebo ne, brambory začnou jednoho krásného dne klíčit. Pokud ale v blízkosti hlíz uložíme jablka, zpomalí se tenhle proces hodně výrazně. A brambory vám vydrží déle bez klíčků.
Bylinky zmrazte s olejem
Čerstvé bylinky mají jen omezenou trvanlivost, nechají se ale báječně konzervovat. Nakrájejte bylinky na drobno, a naložte je do olivového oleje. Touto směsí naplňte formičky na led. Tak budete mít porci bylinek hezky po ruce. Olej navíc uchová jejich aroma.
Čerstvý chléb si zaslouží zabalit
Chléb je nejchutnější hned první den, potom začíná osychat a tvrdnout. Zapomeňte na igelitové obaly. Chléb zabalte do lněné nebo bavlněné utěrky a uložte do papírového sáčku. Tak může chleba dýchat, aniž by vysychal.