Recepty Jirky Babicy: Cibulová krémová polévka * Plněná rajčata

13. května 2016·Jídlo a pití·Luboš Procházka

V sobotu vaří Jirka Babica na rádiu Frekvence 1 další skvělá jídla. Cibulovou krémovou polévku a plněná rajčata. Mrkněte na recepty.

CIBULOVÁ KRÉMOVÁ POLÉVKA

Potřebujete:
* 2 lžíce másla
* 4 cibule
* 2 brambory
* půl litru zeleninového vývaru
* 2 dcl mléka
* hrnek plnotučného mléka
* půl hrnku smetany
* sůl
* pepř
* oregano
* 4 plátky chleba
* bylinky na ozdobení

 

V hrnci rozpustíme máslo, přidáme na plátky nakrájenou cibuli, restujeme 10 minut, dokud cibule nezměkne a nezbarví se.

Přidáme 2 oloupané nakrájené brambory. Do hrnce přilijeme vývar, přivedeme ho k varu, pak zmírníme teplotu a přilijeme mléko a vaříme ještě 15 minut.

Polévka mírně zredukuje. Ochutíme solí, pepřem a oreganem.

Několik koleček cibule vyndáme na talíř, zbytek polévky rozmixujeme a cibuli opět vrátíme do polévky.
Zjemníme smetanou, povaříme ještě 5 minut a polévku rozdělíme do misek. Podáváme s opečeným nakrájeným chlebem a ozdobíme bylinkami.

PLNĚNÁ RAJČATA

Potřebujete:
* 8 větších rajčat
* 2 cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 cuketu
* 4 lžíce olivového oleje
* sůl, pepř
* 400 g mletého hovězího masa
* čerstvý nasekaný tymián
* libeček
* 2 vejce
* 2 lžíce másla

 

Rajčata omyjeme, osušíme, odřízneme vršek. Lžící rajčata vydlabeme. Cibuli a česnek oloupeme a najemno nasekáme. Cuketu omyjeme a nakrájíme na drobné kostičky. Na pánvi ohřejeme olej, na kterém opečeme cibuli,česnek a cuketu. Osolíme a opepříme. Opečenou směs odstavíme, necháme vychladnout a smícháme v míse s mletým masem.

Přidáme tymián a nasekaný libeček. Nakonec do směsi zapracujeme vejce a naplníme vydlabané rajčata. Naplněná rajčata poklademe do máslem vymazané zapékací mísy a zakryjeme vršky. Pečeme zhruba 25 až 30minut v troubě vyhřáté na 200 ° C. Po upečení rajčata přendáme na talíř a ihned podáváme.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme