TIP FREKVENCE 1: Jsou potraviny „light“ opravdu dietní? Zjišťovali jsme pro vás!

11. ledna 2016·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Reklama nás bombarduje zaručenými pravdami o potravinách, které mají minimum kalorií, jsou zdravé a čerstvé. Někdo tady trochu lže!

Reklama nás trochu tahá za nos. Máme uvěřit tomu, že nákupem „light“ produktů ušetříme kalorie (peněženku nikoli, to víme). A k tomu navíc jíme zdravě a hubneme. Hloupost!

Pokud si pečlivě přečtete složení „lehkých“ potravin, zjistíte, že namísto tuku obsahuje většina light potravin cukr nebo jiné náhražky. Tuk je navíc důležitý nosič chuti, a pokud chybí, chybí light produktům zákonitě také chuť. Takže se výrobky pořádně přisladí, aby nám chutnaly! A to nejen cukrem, ale také třeba aspartamem. Náhražky cukru mohou způsobovat alergie, to se ale na balení cornflakes nedočtete.

Fitness lupínky

Jsou oblíbené jako rychlá snídaně nebo svačina: miska lupínků (cornflakes) s mlékem. O většině lupínků se v reklamě dozvíme, že obsahují pouze 1,5% tuku. To je sice pravda, ale aby nám chutnaly, jsou dochuceny až 17 gramy cukru na 100 gramů hmotnosti. Představte si 6 kostek cukru! Ty byste si asi dobrovolně k snídani nedali.

Light margarín

Nic nechutná lépe, než čerstvý voňavý chléb s máslem. Reklamou zpracovaný jedinec ale raději sáhne po lehkém margarínu. Tyto produkty se tváří jako zdravé a dokonce chutnější, než ty neodlehčené. Přitom z poloviny obsahují light margaríny vodu. A víte, kolik tuku? Celých 28%! Light to tedy fakt není!

Lehké nápoje

Spousta nápojů, jako limonády, cola nebo ledové čaje, je nabízena také ve variantě light. Sice nemají skutečně žádné kalorie, ale právě proto obsahují náhradní sladidla jako aspartam. Ten se skládá ze dvou aminokyselin, z nich jedna se získává z geneticky manipulovaných bakterií (dobrota, že?). Dlouhodobé výzkumy amerického zdravotního úřadu ukazují, že aspartam může způsobovat závislost.

Nízkotučné jogurty

Tyhle dobroty nás lákají nizoučkým obsahem tuku. Pokud si ale opravdu pečlivě prostudujete složení, zjistíte, že i tady byl tuk nahrazen cukrem. Takže v jednom 150ml kelímku najdete 23g cukru! Pokud srovnáte kalorickou hodnotu, je na tom lehký jogurt jako ten normální.

Light chipsy

Samo o sobě je spojení „dietní“ a „chipsy“ trochu komické. I ty light jsou úplná kalorická bomba. Na 100g křupavé dobroty připadá 24g tuku. To je 472 kalorií na 100 g, takže je úplně jedno, jestli chroupáte normální nebo dietní chipsy. 

Vsaďte na selský rozum a dejte si v rozumném množství normální jídlo. Vaše tělo vám rozhodně poděkuje. 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme