TIP FREKVENCE 1: Mandarinka, klementinka – kde je rozdíl?

23. prosince 2015·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Na vánočním stole nemá chybět ovoce. K oblíbeným druhům patří mandarinky, klementinky, pomeranče! Jaký je ale rozdíl mezi mandarinkou a klementikou?

Na první pohled jen těžko rozeznáte mandarinku od klementinky

Jediné vodítko je barva. Znalec rozezná mandarinku podle tmavší slupky (teď jste se právě stali znalci!).

Při loupání jde kůra mandarinky lépe od plodu. Dužina se rozdělí na 9 dílků, může obsahovat jadérka. Největší rozdíl je v chuti. Mandarinky jsou aromatičtější, ale možná také trochu více trpké, než klementinky.

Klementinky mají zase výhodu, že vydrží déle čerstvé. Zatímco mandarinky jsou po zhruba 14 dnech skoro nepoživatelné, klementinky se udrží ve formě skoro dva měsíce. Důvod? Klementinky mají mnohem silnější slupku. Po oloupání se dužina rozdělí na 8 – 12 dílků a nemá jadérka. Proto jsou klementinky u spotřebitelů oblíbenější. Ale musíte se obrnit trpělivostí při loupání. Klementinka je totiž kříženec mandarinky a pomeranče. Tak trochu odporuje!

Až budete příště v supermarketu váhat, co koupit, tak se rozhodněte podle vašich priorit.

Aroma a snadné loupání? Mandarinka! Nechcete riskovat pecky a mít ovoce dlouho svěží? Klementinka!

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme