TIP FREKVENCE 1: Místo smetany zkuste jogurt! Aneb nápady pro zdravé vaření

15. prosince 2015·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Blíží se období, kdy si dopřejeme jídla více, než je zdrávo. Většina z nás má vánoční čas spojený s větším přísunem kalorií, než během roku. Zkuste pár triků, které vaše tělo ocení.

Přemýšlejte při nákupech

Chodit s papírkem po nákupním centru není žádná ostuda. Doma si v klidu rozmyslete, co budete v příštích dnech vařit, jestli se vám vyplatí kupovat více potravin, které nakonec zkažené vyhodíte. Pokud se stydíte za papírový seznam, vyzkoušejte aplikaci pro chytré telefony Wunderlist. V seznamu odškrtáváte nakoupené položky a váš partner cestou domů vidí, co by mohl ještě dokoupit.

Buďte kreativní

Opravdu si myslíte, že nejde žít bez náhražek? Zapomeňte na bujóny a žluté kořenící směsi. Vraťte se k normálnímu vaření. Poctivý vývar, zelenina, bylinky – to jsou ti správní náhradníci.

Místo smetany zkuste jogurt

Možná se šklebíte, fuj, jogurt! Ale kvalitní jogurt řeckého typu dokáže zastoupit tučnou smetanu se ctí. Platí i pro majonézu a dresinky. Vyzkoušejte kysanou smetanu, dochuťte ji kořením nebo bylinkami a zdravější varianta dipu je na světě.

Vsaďte na kvalitu

Žijeme v blahobytu a nákupní košíky plníme mrtvými potravinami. Lákají nás v reklamách, jsou vystavené v úrovni našich očí a vydrží uskladněné neuvěřitelně dlouhou dobu. Schválně: viděli jste reklamu, kde by čerstvé maso mluvilo s rajčetem a paprikou? Čerstvé potraviny totiž reklamu nepotřebují. Kupujte jich víc!

Polévka není dieta

Polívka je grunt, to říkávaly naše babičky. To ale neznamená, že se můžeme gruntem, pardon, polévkou, nacpat do bezvědomí. Svačinové typy polévek (gulášová, kulajda, hrachová) jsou často zahušťovány jíškou. A to je máslo a mouka. Takže kalorie.

Omáčky jsou česká klasika

Co třeba jednou vyzkoušet nezahustit? Nebo zahustit špaldovou moukou, rozmixovaným vařeným bramborem? A zapomenout na smetanu? Bude vám lépe a po svíčkové se vám neodkrví mozek.

Strouhanku nepotřebujete

Vyzkoušejte si letošní vánoční řízečky obalit ve směsi z ovesných vloček. Nedávejte oči hned v sloup, prostě to vyzkoušejte. 

 

Nebojte se experimentovat. Vaření není věda. Stačí použít selský rozum, nenechat se ovlivňovat reklamou, nakupovat častěji čerstvé potraviny a jídlo si užívat v klidu a bez stresu.

Jídlo a pití - další články