Trhanec

7. února 2010·Jídlo a pití·Redakce

Nic tak rychle nevytáhne lenochy z postele jako voňavá a teplá nedělní snídaně.

NA 2 PORCE

10 minut, odležení 30 minut, smažení 8 minut

* 50 g rozinek (sultánek)
* 50 ml rumu
* 100 g hladké mouky
* 4 lžíce smetany (60 ml)
* 120 ml mléka
* 3 velká vejce, žloutky a bílky zvlášť
* špetka soli
* 1 sáček vanilkového cukru
* 1 lžíce krupicového cukru
* 1–2 lžíce másla na smažení

Na posypání a ozdobení:
* 1 lžíce mletého cukru
* maliny, jahody, lesní ovoce – anebo jablečný kompot a skořice

1. Rozinky namočte na půl hodiny do rumu. Z mouky, mléka, smetany, žloutků a špetky soli vyšlehejte metličkou hladké těstíčko a také ho nechte půl hodiny v chladu odpočinout.

2. Bílky ušlehejte, pak k nim přidejte oba druhy cukru a ještě chvíli prošlehejte. Sníh společně s okapanými rozinkami jemně zapracujte do těstíčka.

3. V pánvi rozehřejte máslo, vlijte těsto a na středním plameni opékejte tři až čtyři minuty, dokud palačinka nezezlátne. Obraťte a opečte i z druhé strany.

4. Hotovou palačinku roztrhejte dvěma vidličkami (klasický postup velí nekrájet) a rozdělte na talíře. Trhance ozdobte ovocem, případně okapanými jablky z kompotu, a pocukrujte.

Rakouská inspirace: Trhance můžete také přelít žlutkovým krémem z předchozího receptu a jednoduchou ovocnou omáčkou. Jak ji připravíte? Ke 100 g mražených malin přidejte dvě lžíce vody a dvě minuty prohřejte v mikrovlnné troubě. Těšte se na velmi intenzivní labužnický zážitek!

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme