VÝZKUM: Proč vždycky sníme celé balení brambůrek? Plus recepty

9. března 2016·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Určitě to znáte taky. Jakmile otevřete balení brambůrek, musíte ho následně celé sníst. Výzkum se zabýval důvody, proč tomu tak je. Přidáme i zdravé recepty!

Proti hrsti křupavých zlatavých lupínků nelze nic namítat. Je to dobrota. Ale ve chvíli, kdy před sebou máme celé balení voňavých brambůrek, nejsme k zastavení a celé ho vyluxujeme. Prý je to zcela normální, jak zjistili odborníci na výživu.

Sůl způsobuje závislost

Důležitým nositelem chuti je tuk. Ale nemůže za to, že při požitku z pojídání chipsů nemůžeme zkrátka přestat. Pachatelem je sůl, která je obsažena ve všech podobných mastných dobrotách.

Vědci dokázali, že takových pochutin sníme v průměru o 11 procent více, než bychom měli. S nimi pochopitelně i kalorie, které jsou schované uvnitř. A to denně! Výzkum, který se zabýval chováním testovaných osob při konzumaci slaných a neslaných pokrmů, potvrdil: Čím slanější bylo jídlo, tím více ho testovaní snědli.

Raději domácí chipsy

Naštěstí je řešení v případě nesmírné chuti na brambůrky velice jednoduché: vyzkoušejte domácí varianty a vyrobte si chipsy v troubě. Tak můžete i kontrolovat dávku soli, kterou si dopřejete. Objevte báječné recepty na lupínky z červené řepy, sladkých brambor, mrkve nebo klasických brambor. A pokud přeci jen sáhnete po kupovaných, zkontrolujte si nikoli obsah tuku, ale hlavně soli!

Sůl je totiž to, oč tu běží!

 

Recepty pro nadšené chroupaly

Lupínky z červené řepy

Předehřejte troubu na 150°C. Smíchejte 450 gramů syrové červené řepy (nakrájené najemno – například škrabkou na zeleninu) s 2 lžicemi olivového oleje, 2 čajovými lžičkami mořské soli a 2 čajovými lžičkami nasekaného tymiánu. Položte na plech vyložený pečícím papírem a pečte asi 40 minut. Případně občas otočte.

Lupínky ze sladkých brambor

Trouba na 170°C. 450 gramů sladkých brambor jemně nakrájených (škrabka), 80 ml sladového octa, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 2 lžičky mořské soli. Šup s tím na plech s pečícím papírem. Pečte asi 40 minut, občas otočte.

Celerové lupínky

Troubu předehřejte na 150°C. Jemné proužky z celeru, asi 450 gramů (normální celer, NE řapíkatý) smíchejte s 2 lžícemi olivového oleje, 2 lžičkami mořské soli, ¼ lžičky mleté papriky. Na pečícím papíru pečte asi 30 minut. Taky občas otočte.

Mrkvové lupínky

Trouba je na 150°C. 450 gramů mrkve nakrájejte na jemné proužky (už to znáte, pomůže škrabka). Smíchejte s 2 lžícemi olivového oleje, 1 lžičkou mořské soli a asi ¼ kari. Papír, plech, pečeme 30 minut do křupava.

Klasické bramborové lupínky

Plátky brambor (hodně jemně) smíchejte s 2 lžicemi olivového oleje, 1 lžičkou čerstvého rozmarýnu a 2 lžičkami mořské soli. Položte na plech vyložený pečícím papírem (to už vás nepřekvapuje, že ano) a pečte do křupava asi 40 minut.

 

Zdravější mlsání vám přejeme! Ať se lupínky povedou. 

 

TIP FREKVENCE 1: Dieta podle měsíčních znamení

TIP FREKVENCE 1: Projezte se k chytrosti! 12 chytrých potravin pro váš mozek

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme