Zamotávané tortilly

21. února 2010·Jídlo a pití·Redakce

Zatočte to! Ať už máte chuť na maso nebo zeleninu, závitky jsou zkrátka skvělý způsob, jak podávat to nejlepší v jednom kousku.

NA 4 PORCE

10 minut, vaření 60 minut

* 1 malá cibule
* 1 lžička sádla nebo oleje
* 200 g mletého hovězího masa
* 100 ml konzervovaného rajčatového pyré (passata)
* necelé ½ lžičky soli
* 4 salátové listy
* 1 středně velké rajče
* 125 ml zakysané smetany
* ½ stroužku česneku (nemusí být)

1. Na rozehřátém sádle zpěňte nadrobno pokrájenou cibuli, přidejte maso a míchejte, dokud nezhnědne; stačí dvě až tři minuty. Přidejte rajčatové pyré, osolte a promíchejte. Ztlumte plamen, zakryjte poklicí a nechte aspoň hodinu dusit; občas promíchejte. Maso bude měkké a uvařené už po pár minutách, ale delší tepelné zpracování mu přidá na jemnosti. Hotovou omáčku můžete jeden až dva dny uchovat v lednici.

2. Listy salátu pokrájejte na nudličky, rajče překrojte na čtvrtky a ty ještě na zhruba půlcentimetrové kousky. Do smetany přidejte prolisovaný česnek a špetku soli, a máte skvělou jednoduchou zálivku. Zeleninu a zálivku dejte do samostatných misek, uzavřete a nechte v lednici.

3. Tortilly je třeba před použitím nahřát. Nejjednodušší to je v mikrovlnné troubě – každou placku ohřívejte deset vteřin při výkonu 750 W. Anebo rozehřejte dostatečně velkou pánev a opékejte na ní tortilly asi půl minuty. Poté je přesuňte na talíř a hned plňte masovou omáčkou, zeleninou a zálivkou.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme