Karol Suchánek: Útoky na internetu jsou jako rybolov, akorát ta ryba jste vy. Útočníci mají moře času a hodně rybiček. Pokud se nechytí jedna, chytí se druhá

12. listopadu 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Karol Suchánek (Foto: Frekvence 1)

Internet, celosvětový systém propojených počítačových sítí, nám dělá každý den společníka. Na druhou stranu nám dokáže pěkně znepříjemnit život. V internetovém světě totiž na člověka číhají nástrahy doslova u každého kliknutí. Jak se tedy proti různým podvodným emailům, stránkám chránit? A co všechno na nás na síti číhá? K problémům spojených s bezpečností na internetu se pro Frekvenci 1 vyjádřil expert Karol Suchánek.

V dnešní době lidé žiji více online. Pandemie koronaviru tomuto faktu ještě více nahrává a tak jsme svědky největšího přesunu lidí do online světa v historii. Proto se také většina musíme mít na internetu daleko víc na pozoru. “Nejhorší, co se vám doma může stát je, že přijdete o peníze. Je potřeba si uvědomit to, že oblast kriminality na internetu je v podstatě průmyslový byznys. Výzkumníci spočítali, že objem peněz, který se tu točí je daleko větší než drogový byznys. Jsou to miliardy dolarů ročně,” popisuje Karol Suchánek.

“Dumpster diving” 

V minulosti se například stalo ve Spojených státech, že muž přišel přes počítač o svůj dům. Zloději identity si na něj vzali hypotéku a později mu hrozilo zabavení majetku. “Říká se tomu dumpster diving, že se zločinci v extrémních případech prohrabují v odpadcích, aby o vás zjistili informace. Z toho si pak vytvoří falešnou identitu a vy netušíte, že se něco takového vůbec děje,” dodává expert.

Podvodné emaily

Mezi další časté útoky skrze internet se řadí podvodné emaily. U těch je nejtěžší je rozeznat je od těch pravých, jelikož jsou čím, dál tím více věrohodnější. “Říká se jim phishingové emaily. To znamená, že to je jako rybolov, akorát ta ryba jste vy. Takže útočníci mají čas, moře času a hodně rybiček v akváriu. Pokud se nechytí jedna, chytí se druhá,” popisuje útoky Suchánek.

Většinu útoků ale samotní uživatelé odhalí včas. Nejúčinnější je vždy kontrolovat políčko odesílatele. “Když tam bude něco, co nedává smysl nebo tu instituci jste nikdy neviděli, tak to už je první varovný signál. Druhý varovný signál je, jestli email je  opravdu adresovaný vám,” říká. V políčku “komu” nebo “to” je vaše jméno. Pokud je pole prázdné, tak to znamená, že je něco špatně.

Občas se ale stane, že podvodný email je přímo adresovaný vám, co pak? “Takže je třeba zkontrolovat, jaký je obsah toho emailu. Také gramatiku a potom samozřejmě vždycky ten email obsahuje buď přílohu a nebo link, kam se máte prokliknout,” dodává expert na počítačovou bezpečnost.

Lidé by se podle Suchánka měli více o svoji bezpečnost zajímat. Číst články a sledovat i různá instruktážní videa. Následně pak můžeme své zkušenosti, rady a tipy předat svým dětem nebo rodičům či prarodičům, kteří v této oblasti tak zběhlí nejsou.

Dark web

Česky temný web. Je v podstatě internet v internetu. Nejprve vznikl za účelem bezpečné komunikace mezi lidmi, kteří nechtěli být na internetu odposloucháváni. Bohužel později si tohoto tajemného prostoru všimli kyberkriminálníci. “Ti si uvědomili, že je to anonymní a zjistili, že je to skvělé místo, kde si můžou rozložit svoje nádobíčko a kde můžou prodávat svoje nelegální služby,” dodává expert. Najdete tam tak drogy, zbraně a dokonce jsou tam i objednávky na nájemné vrahy a je to místo, kde nejčastěji dochází ke sdílení dětské pornografie.

Na toto virtuální místo se jen tak lehce nedostanete. Musíte nejprve dostat pozvánku a nebo si stáhnout speciální internetový prohlížeč Tor. I tak ale nikdy nemáte záruku, že vám zásilka dorazí a nemusí dorazit samotná. “Buď vám zásilka přijde a vy máte produkt za který jste zaplatili,” říká Suchánek. Opačně vám produkt nepřijde a vy si nemáte bohužel, kde stěžovat. “Neexistuje zde garance doručení, žádný reklamační řád,” popisuje systém.

Nejhorším scénářem je poslední možnost. Zboží si objednáte, zaplatíte, zásilka přijde a s ní ke dveřím dorazí i policie. Protože jste si objednali nelegální věc. “Takže Dark web je velice kontroverzní místo, kde se nachází kriminálníci, ale jsou tam i lidi a novináři, kteří se snaží skrýt před režimem, někde v Asii, aby je nevypátrali,” uvedl.

Webový ledovec  (Foto: Wikipedia.org/ Jakubdrastich2)

V online prostoru se skrývá nepřeberný počet informací. Běžní uživatelé užívají jen čtyři procenta, kde se řadí klasické vyhledávače jako Google, Seznam. “Zbytek, 96 % universa se skrývá v deep webu a dark webových stránkách,” dodal Suchánek.

Články - další články

Doporučujeme