Kartáček na zuby se bakteriemi jen hemží. Jak často kupovat nový a jak ho zbavit bacilů?

29. října 2019·Články·Redakce

Je sice v pořádku, že si čistíme zuby po každém jídle, ale nevědomě si tím můžeme i škodit! Pokud se o kartáček nestaráte, dojde k problémům, které rozhodně nejsou příjemné. Tisíce bakterií na povrchu štětin si sami dobrovolně přeneseme do dutiny ústní. Jak na to, abychom pro úsměv dělali to nejlepší?

#1 Měnit kartáček je zásadní

První krok, když se chceme bránit bakteriím, je pravidelná výměna zubního kartáčku, a to nejlépe každé tři měsíce! Jakmile jste nemocní, vyměňte ho hned, protože jinak se vám nemoc může díky přenosu choroboplodných zárodků vrátit hned!

#2 Sledujte míru opotřebení

Vlákna kartáčku se lehce opotřebují a po určité době už zuby nečistí důkladně. A v tu chvíli nám hrozí, i přes pravidelné čištění, vznik zubního kazu. Jestliže si tedy zuby čistíte více než dvakrát denně, vyhoďte kartáček už po měsíci užívání!

#3 Péči věnujte nejen zubům – i kartáčku

Vždy ho umyjte pod tekoucí vodou a nechte volně vyschnout – do pouzdra patří až po tom, co není mokrá. Čas od času propláchněte kartáček v ústní vodě nebo alkoholu či v octu. “Studie pocházející z roku 2014 dokazuje, že právě ocet je výborný pro zánik bakterií,” uvádí zubař Mark Burhenne pro Fox News. Úsměv stojí za pohled, jen když jsou zuby v pořádku, tak péči rozhodně nepodceňujte.

Články - další články

Doporučujeme