Jak poznat, že jde o alergii? Tyhle znaky vám mohou napovědět

15. března 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Alergie mohou být pěkně záludné. I když jsme s nějakou látkou přišli v životě do styku již mnohokrát, stejně se může stát, že na ni získáme alergii. V podobném případě nám může trochu trvat, než nám dojde, o co se jedná. Abychom se zbytečně nevystavovali utrpění, je proto důležité odhalit alergii včas. 

S podezřením na alergii by měl každý pacient určitě zamířit k lékaři. Existují ale tipy, které vám usnadní rozhodování, jestli to může být skutečně váš případ. Než začnete vyřazovat ze svého jídelníčku jednotlivé potraviny, zkuste se například zamyslet, jestli zrovna neprocházíte abnormálním stresem.

Rýma, nebo alergie?

Rozpoznat, jestli nás trápí vleklá rýma, nebo nově vzniklá alergie, může být občas pro laika obtížné. Odborníci v případě takové nejistoty radí sepsat si své příznaky.

Pokud obsahují horečku, nažloutlé nebo nazelenalé hleny či bolest kloubů, je pravděpodobnější, že jde o rýmu. Pokud vás naopak trápí kýchání, zarudlé, vodnaté nebo pálící oči, bezbarvé nudle či škrábání v krku, jde dost možná o alergii.

Napovědět vám může i doba. Pokud vás podobné příznaky trápí několik týdnů nebo dokonce déle než měsíc, je jasné, že o klasickou rýmu zřejmě nepůjde.

Reakce na jídlo

V případě alergií na jídlo je situace trochu složitější, než si většina pacientů myslí. Podobné potíže nenaznačují jen průjmy, nafouknutí břicha, křeče žaludku nebo jiné trávicí potíže. Alergie na potraviny obvykle zasáhne víc soustav v těle. Projevem tak může být klidně třeba vyrážka. Pokud se vám tedy zdá, že je problémem zasažen jen jeden orgán, zřejmě je příčinou něco jiného.

Kožní problémy

Vůbec nejzrádnější jsou kožní problémy. Pro laika totiž není prakticky možné určit, zda jde o vyrážku kvůli alergické reakci, nebo vyrážku v reakci na podráždění pokožky dráždivou látkou. Obě budou vypadat stejně. V takovém případě je nezbytně nutné podrobné vyšetření lékařem, který provede sérii testů. Pouze na základě nich pak může určit, jaká látka reakci vyvolala.

Životní styl - další články

Doporučujeme