Katolická škola zakázala dětem Harryho Pottera. Kouzla jsou prý skutečná

3. září 2019·Články·Barbora Pisingerová

Zdroj: Google Maps; Shutterstock

Katolická škola zakázala svým žákům Harryho Pottera, protože kouzla a čáry v knize považuje za skutečné. Škola Sv. Edwarda v Nashville v Tennessee odstranila všechny výtisky série o mladém kouzelníkovi ze své knihovny. Podle místního pastora jsou totiž, i když jde o fikci, při přečtení zaříkávadel vyvolávány zlé síly.

Karolická škola Sv. Edwarda v Tennessee nedávno vyřadila ze svých knihoven veškeré příběhy o Harrym Potterovi. Za rozhodnutím, které někteří označuj za cenzuru, stojí římskokatolický pastor Dan Reehil. Ten jej prý dopředu konzultoval s několika exorcisty z USA i Říma.

“Ty knihy popisují magii jako jak dobrou, tak zlou, což není pravda, nýbrž chytrá lest,”nechal se Reehill slyšet. “Zaříkávadla a kletby použité v knihách jsou skutečné, a když je přečte lidská bytost, riskuje přivolání zlých sil do přítomnosti člověka, který text čte,” myslí si pastor.

Nařčení z cenzury však škola striktně odmítá. “Opravdu k cenzuře nepřistupujeme. Chceme jen zajistit, aby naše školní knihovny obsahovaly knihy vhodné vzhledem k věku našich studentů,” uvedla Rebecca Hammel, superintendentka škol v katolické diecézi Nashvillu.

Články - další články

Doporučujeme