Jak správně chovat kočku? Veterinář zveřejnil videonávod

4. září 2019·Články·Barbora Pisingerová

Zdroj: reprofoto YouTube /
Helpful Vancouver Vet

Nevíte si někdy rady s tím, co je vlastně kočkám nejpohodlnější a jaký je ten nejlepší způsob, jak je nosit a chovat? Ať už jste ostříleným chovatelem nebo úplným nováčkem ve vztahu s kočkami, podobné otázky jsou jen správné, protože se díky nim pokoušíme vcítit do kůže zvířete. Aby v tom měli lidé o trochu víc jasno, natočil veterinář z Vancouveru výukové video.

Pokud milujete kočky, máte pár minut času a nevadí vám angličtina, pusťte si následující výukové video. Teď vážně, možností chování koček je celá řada a jen ony samy vědí nejlépe, co je jim nejpohodlnější. Vedle nich jsou to však právě veterináři, kteří o tom mají nějakou představu.

Sympatický veterinář z Vancouveru už nemohl vystát, jak lidé nosí kočky nebezpečnými a pro ně nepříjemnými způsoby, a rozhodl se zveřejnit videonávod, jak to dělat správně.

Jak na to

Než se do chování pustíte, je vhodné nechat kočku, aby vás vzala na vědomí. Dotkněte se jí, pohlaďte ji, nechte ji očichat vaši ruku. Teprve když vidíte, že s vámi zvíře nemá problém, je zrelaxované a nechce utéct, můžete přistoupit ke zvedání.

Rozhodně se vyvarujte úchopu v podpaží tak, aby tělo kočky volně viselo k zemi. To jim zpravidla vůbec příjemné nebývá a není to ani zcela bezpečné. Místo toho můžete kočku vzít do jedné ruky tak, aby vaše nadloktí bylo pod kočkou a jemně jste si ji tlačili ke svému tělu. Ale pozor, než si ji dáte na ruku, je mnohem lepší zvedat ji oběma rukama (jednou v podpaží a jednou pod bříškem), aby se cítila bezpečně. Kočky mají rády pocit podpěry a stability, příjemný je jim i lehký tlak.

Právě vytváření jemného tlaku na tělo kočky je klíčem k úspěchu i v případě, že nemáte příliš mnoho času nebo s vámi kočka nespolupracuje. Dr. Burstyn ve videu vysvětluje, že se vůbec nemusíte bát na kočku zlehka zatlačit, protože toho snese opravdu hodně. Pokud potřebujete kočku opravdu rychle vzít do náruče (například v nemocnici nebo při evakuaci), doporučuje hmat, který kočce obrátí obličej směrem k vašemu tělu a zadeček, který člověk jistí rukou, naopak do prostoru. Tento způsob je vhodný i pro kočky, které jsou rozrušené.

Následně pozve veterinář na scénu kocourka, který patří do kategorie takzvaných ramenných koček. To jsou kočky, které instinktivně milují sedět člověku na rameni. Pokud takovou kočku máte, pevně jí zajistěte zadeček a můžete s ní chodit třeba po celém domě. Pokud hrozí, že vám kočka vleze na záda, mírně na ni zatlačte oběma rukama a ona zůstane tam, kde je.

Články - další články

Doporučujeme