Kočka se málem otrávila liliemi. Její majitelka nyní varuje ostatní

13. června 2020·Články·Karolína Stránská

Květiny mohou krásně vyzdobit interiér, ale pro mnohé mohou být smrtícím nástrojem. Některé rostliny jsou jedovaté i pro lidi, mnohem víc jich ale může ublížit kočkám a psům.

Warnock Willow si dala do své pracovny vázu krásných lilií. Kočce Willow to samozřejmě nedalo a začala si s květinami hrát. Majitelka si nejprve všimla žluté skvrny od pylu na kočičí srsti. Kočku proto od vázy odehnala. Když si však na Googlu začala hledat lilie a jejich vliv na kočky, zjistila, že její chlupatý miláček mohl klidně zemřít. Lilie jsou totiž extrémně jedovaté pro kočky a pokud z jejich srsti smetete pyl, může jim to způsobit vážné potíže.

Warnock se bála o život své kočky, proto ji rychle osprchovala a odvezla ji k veterináři. Naštěstí zakročila včas a kočka styk s rostlinou přežila. Podle webové stránky Vets4Pets se mohou jedovaté účinky lilie dostavit už dvě hodiny po požití. Začínají se projevovat trávicími problémy, zvracením, ztrátou chuti a slintáním. Kočky, které pozřely část lilie, mohou být unavené a vypadat letargicky či nemocně.

V některých případech může po pár hodinách zvracení ustat, ale statní příznaky mohou trvat a během 72 hodin se u koček může dostavit selhání ledvin. Kočky více močí, jsou oslabené a mají dokonce záchvaty. Pokud si všimnete, že vaše kočka přišla do kontaktu s liliemi, okamžitě ji přiveďte k veterináři a ideálně s sebou vezměte i danou květinu.

Články - další články

Doporučujeme