22. února zvítězili Češi na turnaji století. Hokejisté v Naganu vybojovali zlato

22. února 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Hokejisté vyhráli v Naganu. (Foto: Profimedia)

22. únor má v hlavě zlatým písmem zapsaný každý hokejový fanoušek. V tento den roku 1998 čeští hokejisté zvítězili na turnaji století. Na zimních olympijských hrách v japonském Naganu získali zlatou medaili. Porazili Rusko 1:0. Proč se jednalo o turnaj století? Na to se podíváme s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Mezinárodní olympijský výbor se totiž historicky poprvé dohodl s NHL, že v době konání 18. zimních olympijských her se nejprestižnější kanadskoamerická hokejová soutěž přeruší. Olympiády se tak mohli zúčastnit vůbec nejlepší hokejisté světa právě z této ligy. Bookmakeři proto věřili hlavně Kanadě, Spojeným státům nebo Rusku. Češi naopak byli odepsaní hned od začátku. V konkurenci s nejlepšími šesti týmy turnaje měli v týmu nejmenší počet hráčů z NHL.

Trenér Ivan Hlinka společně se Slavomírem Lenerem ale sestavil mančaft, který sice netáhla veleslavná jména, ale jeho hnacím motorem byla týmova hra a nebývala síla. V brance měl navíc neuvěřitelného gólmana Dominika Haška. Kromě něj byli v týmu i další výteční hráči, například Jaromír Jágr, který tou dobou válel za Pittsburgh Penguins nebo kapitán Vladimír Růžička.

Cesta Čechů ke zlaté medaili

V prvním zápase skupiny český národní tým nastoupil proti Finům. Porazili je hladce 3:0. Dalším soupeřem byl Kazachstán, který jsme převálcovali 8:2. Třetí a poslední zápas skupiny ale naši hokejisté prohráli, a to s Ruskem v poměru 1:2. Do čtvrtfinále nastoupili proti favorizovaným Spojeným státům. Američané měli z počátku střeleckou převahu a po první třetině šli Češi do kabin s jednogólovým mankem. Ve druhé třetině ale vyrovnali gólem kapitána Vladimíra Růžičky. Obrat pak zajistil Jaromír Jágr a hvězdy z NHL nakonec s neuvěřitelnou podporou Dominika Haška podlehli českému týmu 4:1.

V semifinále na nás čekala Kanada včele s hokejovou legendou Waynem Gretzkym. Čeští hokejisté se ale mohli opět opřít o svého Dominátora. Jehož výkony byly neuvěřitelné. I v brance Kanady však působil skvělý gólman Patrick Roy. Zápas s javorovými listy se rozhodl až na samotném konci. O první gól se ve třetí třetině postaral Jiří Šlégr. Minutu a tři sekundy před koncem zápasu vyrovnal Trevor Linden a rozhodly až nájezdy. Dramatický zápas nakonec svým gólem rozsekl Robert Reichel, který zajistil Čechům postup do finále.

A to už se dostáváme k 22. únoru. Tam se Česi postavili proti Rusku, které je porazilo v základní skupině. I v tomto zápase se dlouhou dobu čekalo na gól. Reprezentanti si dávali pozor na tzv. ruskou raketu Pavla Bureho. Ten v minulém utkání totiž nastřílel Finům rekordních pět gólů. Hašek byl ale v brance připraven. Na celém olympijském turnaji pochytal 129 ze 135 střel. Jaromír Jágr pak ve druhé třetině trefil tyčku. První a jediný gól do ruské brány vsítil Petr Svoboda. Svou dělovkou překonal brankáře Michaila Štalenkova ve 49. minutě zápasu.

V Česku pak odstartovala neuvěřitelná euforie. Lidé začali nosit dresy a trikolory. Auta se zahalila do vlajek. Lidé vyšli do ulic a po příjezdu z Japonska přivítalo Národní tým na Staroměstském náměstí 100 000 fanoušků.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme