25. září se narodil spisovatel a kreslíř Ondřej Sekora. Studoval práva, ale malování zvítězilo

25. září 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ondřej Sekora. (Foto: Profimedia)

Když se řekne Ferda Mravenec, mnozí si hned vybaví šikovného chlapíka s červenou mašlí a taky jeho kámoše brouka Pytlíka. Tyhle dva kamarády má na svědomí Ondřej Sekora. Byl to nejenom český spisovatel, novinář, ale také kreslíř, grafik a karikaturista. Narodil se 25. září 1899 v Králově Poli.

Ondřej už jako malý rád kreslil, ale měl i mnoho jiných zájmů. Se sítí lítal po louce, sbíral motýly a hledal brouky. Taky se věnoval sportu a zároveň hodně četl. Když ale zazněly výstřely první světové války, musel narukovat do armády. Maturitní zkoušku proto složil až po válce. Pak šel studovat práva do Brna. Ta ale nedokončil.

V roce 1923 se zamiloval do dívky, kterou si rovnou vzal za ženu, jmenovala se Markéta Kalabusová. Záhy se ale rozvedl a znovu se oženil až v roce 1930 s Ludmilou Roubíčkovou, se kterou měl syna Ondřeje. Ten se stejně jako otec vydal na dráhu žurnalisty a pracoval jako novinář a překladatel.

Ještě jak byl na gymnáziu, učil ho Vladimír Šindler, který mu poskytl vynikající průpravu pro budoucí výtvarnou tvorbu. Studoval také tzv. všeobecnou školu pro kreslení a malbu u profesora Arnošta Hofbauera na Uměleckoprůmyslové škole v Praze. Když se ve 20. letech dostal do novin jako sportovní referent. Stal se z něj zároveň kreslíř v brněnských Lidových novinách. Právě tehdy vymyslel tak trochu autobiografickou postavičku Ferdy Mravence.

Poprvé se vyskytla v Pestrém týdnu v roce 1927. Pár let na to přibyla i další figurka – v roce 1935 brouk Pytlík. Pak následovaly i knihy Ferda Mravenec. Jeho úspěch na nějakou dobu přerušil nástup nacismu. Jelikož jeho žena byla židovka, dostal se do pracovního tábora. Krušné chvíle si krátil kreslením a psaním humorného deníku.

Po válce ve své práci s nadšením pokračoval a byl redaktorem časopisu Dikobraz. Stal se spoluzakladatelem Albatrosu a spolupracoval také s televizí i rozhlasem. Dokonce hrál i maňáskové divadlo v rámci besed s dětmi.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme