21. září poprvé vyšel fantasy příběh o Hobitovi. Kniha zaujala nejednoho čtenáře

21. září 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Hobit a spisovatel Tolkien. (Foto: Profimedia)

Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky, to je román, který získal srdce mnohých čtenářů po celém světě. Jde o fantasy příběh, který napsal Angličan J. R. R. Tolkien. Kniha byla poprvé vydána 21. září 1937. Původně spisovatel nezamýšlel vytvořit tak rozsáhlé dílo. Zájem o knihu byl obrovský, a tak sepsal pokračování, které vyšlo pod názvem Pan prstenů.

Uvěřitelný svět dostal nejednoho čtenáře

I když vyprávění o Hobitovi bylo vlastně původně určeno pro děti. Začali ho milovat i dospělí. A to především proto, že do detailů popisuje reálie vymyšlené středozemě. Čtenáři jsou doslova neseni na vlně fantazie.

Tolkien vymyslel uvěřitelný svět, a to čtenáři velmi milují. Navíc jeho dílem se inspirovalo mnoho jiných autorů. Ať už literárních, filmových nebo těch z oblasti počítačových her. Jaký je vlastně děj, dnes už legendárního románu.

Do domu Hobita Bilba Pytlíka přichází čaroděj Gandalf a trpaslíci. Nevšední setkání odstartuje dobrodružnou výpravu a jejich plán je jasný. Získat poklad, o který trpaslíky před mnoha lety připravil drak Šmak.

Literární dílo si získalo mnoho fanoušků ve světě, ani Česká republika není výjimkou. První překlad Hobita do češtiny byl scénář pro kreslený film z roku 1966 a až v roce 1979 vyšel překlad Hobita od Františka Vrby. Vzhledem k tomu, že Vrba nemohl publikovat, byl místo něj v knize uveden jeho přítel Lubomír Dorůžka. Autorem ilustrací byl Jiří Šalamoun. Už tehdy měli fanoušci Tolkienova díla štěstí. Literární jazyk Vrbova překladu byl bohatý na barvité dětské vyjadřování, a to knihu dělalo výjimečnou.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

 

Koktejl - další články

Doporučujeme