6. června spatřil poprvé světlo světa Tetris. Inspirací byl starodávný hlavolam pentomino

6. června 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Kdo neproseděl v polovině 80. let hodiny u legendární hry Tetris, jako by nebyl. Původem sovětská hra ovlivnila životy lidí na celém světě. Na moskevské Akademii věd ji 6. června 1984 naprogramoval matematik a programátor Alexej Pažitnov. Stala se vůbec první sovětskou hrou, která byla exportována na západ. Pojďme se na to podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

V porovnání s dnešními střílečkami nebo strategickými hrami je Tetris neuvěřitelně jednoduchý. Přesto je dodnes velmi návykový. Pažitnov se v 80. letech na Akademii věd specializoval na výzkum umělé inteligence a ve volném čase relaxoval vytvářením her. Vůbec první verzi hry Tetris naprogramoval na počítači Elektronika 60 v softwaru Pascal. Ruský programátor hledal ve velké míře inspiraci ve starodávném hlavolamu pentomino.

Název Tetris vychází ze dvou slov. První tetra, což znamená čtyři. Každou speciální sadu totiž tvoří čtyři kostičky a také ze slova tenis, což byla Pažitnova oblíbená hra. Netrvalo to dlouho a Tetris se začal šířit do světa. Nejprve pronikl v rámci východního bloku do Maďarska, přes které se šířil dál na Západ. Poté si hry všimli nadšenci z Velké Británie. Tamní IT společnosti hra zaujala natolik, že se pokoušely o zkontaktování Pažitnova a toužily po získání autorských práv, to se jim ale nepodařilo.

Pažitnov neměl z počátku svého vynálezu vůbec nic. Práva na hru vlastnil v komunistickém režimu stát a bylo obtížné ji prodat. Když si ale sovětští funkcionáři všimli, jak se zájem o Tetris šíří světem, začali od roku 1988 s prodáváním práv naplno. Hra se tak dočkala skutečně masového zájmu. Po pádu železné opony se Pažitnov usadil v USA, kde založil společnost pro vývoj her. Licenční poplatky pak začal programátor dostávat až v roce 1996 a zapsal se nesmazatelně mezi legendy herního průmyslu.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme