2. června byla korunována britskou královnou Alžběta II. Anglii vládla 70 let

2. června 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Alžběta II. (Foto: Profimedia)

2. června 1953 se ve Velké Británii konala velice důležitá událost. Korunovace, na kterou lidé nikdy nezapomenou. Na Britský trůn usedla Alžběta II. Pojďme se na tento významný okamžik podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Šlo o první korunovaci, kterou prostřednictvím televize sledovalo zhruba 20 milionů Britů. Královnou se původně stát neměla. Nástupnictví krále Jiřího V. mělo připadnout na jejího strýce Eduarda, a tak se i stalo. Po smrti Alžbětina dědečka se Eduard stal králem. Ale protože se zamiloval do dvakrát rozvedené Wallis, trůnu se kvůli ní vzdal. Na jeho místě se tak ocitl jeho bratr a Alžbětin otec.

Bylo tak jasné, že Alžběta svého otce jednou nahradí. Od jejího narození se jí dostávalo zvláštní péče. Na svět přišla v roce 1926 a o čtyři roky později se narodila její sestra, princezna Margaret. V době 2. světové války existoval plán, že všichni hlavní členové královské rodiny včetně Alžběty odjedou do Kanady. Matka Alžběty si to tak nepřála a sama to komentovala slovy: „Mé děti nikdy beze mě neodcestují. Nikdy neodjedu bez svého manžela, krále a král zemi neopustí.“.

Během války se Alžbětě přihodila i krásná věc. Podařilo se jí potkat lásku jejího života Philipa, prince řeckého a dánského. Setkali se ve škole Královského námořnictva. Stačilo pár chvil a ihned se do sebe zamilovali, o tom svědčí i jejich milostné dopisy, které si posílali dlouhá léta. Zasnoubili se, když měla Alžběta 21 let, a to vzbudilo v očích veřejnosti určité rozpaky, protože Philip na tom nebyl příliš finančně dobře a navíc jedna z jeho sester se provdala za německého šlechtice, který byl zastáncem nacismu. Princ se ještě před svatbou vzdal svých dánských a řeckých titulů. Nešlo o jedinou věc, kterou budoucnosti s Alžbětou obětoval. Přestoupil například z řecké pravoslavné církve k anglikánské. Po svatbě získal hodnost královského prince a vévody z Edinburghu.

Přišel rok 1951 a 1952. Zdravotní stav krále Jiřího VI. nebyl příliš dobrý a Alžběta za něj plnila královské povinnosti. Jednoho dne odcestovala do Kanady, pak další cesta směřovala do Austrálie, na Nový Zéland s krátkou návštěvou v Keni. Právě tady ji zastihla zpráva, že její otec zemřel. 2. června 1953 se proto konala její korunovace.

V čele Britského impéria stála 70 let. Ne vždy to měla jednoduché. V 60. a 70. letech 20. století Velká Británie přicházela postupně o své kolonie. A to vše provázela nemalá vlna emocí. Být královnou proto vyžaduje odvahu, a ta jí nikdy nechyběla. Královna Alžběta II. měla dohromady 4 děti. Její první potomek, syn Charles přišel na svět v roce 1948. Následovala dcera Anna, syn Andrew a Edward. Její manžel Philip zemřel v roce 2021 a ona za ním odešla na druhý břeh 8. září 2022.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme