Ivan Fíla je muž, který stojí v cestě filmu Muž, který stál v cestě

23. května 2023·Koktejl·Dominika Číčelová

Ivan Fíla (Foto: Profimedia)

Hostem pondělního Press klubu Frekvence 1 byl autor původního scénáře k filmu "Muž, který stál v cestě", který tento týden míří do kin, režisér, scenárista a spisovatel Ivan Fíla. Ten se snaží zabránit, aby po tom, co ho podle jeho slov vyšoupli jako režiséra a následně scénář zkrátily na polovinu, byl film distribuován.

Do kin by se měl tento týden dostat film Muž, který stál v cestě o životě politika Františka Kriegela, který v roce 1968 jako jediný odmítl podepsat v Mostě dokument, který legalizoval okupaci ze srpna 1968. Ivan Fíla ke snímku napsal scénář a měl ho původně režírovat. Nyní se však snaží zabránit tomu, aby se film v kinech objevil. “Staly se věci, které se z etického a morálního hlediska nikdy stát neměly. Jako režisér jsem byl z filmu vyštván nekalým vydíráním. Především ale mluvím o díle, které zbylo, tedy můj scénář. Ten byl více než vykastrován, chybí tam více než polovina. Já jsem autorský filmař. Píšu si scénáře sám sobě se svou režijní vizí. Často se mi tak nestává, že bych ze scénáře něco velkého vyhazoval. Scénář má běžet jako hodinky,” vysvětluje Ivan Fíla.

Otázka ovšem je, co je psáno ve smlouvě, protože ta je klíčová k tomu, co může režisér nebo producent následně z napsaného scénáře vyškrtnout. Pan scénárista ale mluví nikoliv o právní rovině, ale o té morální. “Ve smlouvách jsou ustanovení. Jenže tyhle změny znehodnotily film. Scénář má nějakou dramaturgii a vývoj. Můj scénář byl podpořen všemi. Všechny peníze šly za mnou. Se svým scénářem a režijní vizí jsem sehnal sponzory, investory. Jsem spojen s financováním filmu. Peníze byly určeny na původní scénář. Dostanete řekněme 10 milionů na film a odevzdáte ani ne polovinu filmu,” říká Ivan Fíla. Na druhou stranu producent filmu pan Šmídmajer tvrdí, že to byl právě pan Fíla, kdo opakovaně porušoval smlouvu a několikrát měl právě on film připravit o peníze. A proto dostal výpověď jako režisér.

“To jsou účelové lži,” brání se pan scénárista. “Tyhle výroky jsou na tvrdou žalobu. Nejedná se už o informace o filmu, ale on tam dělá fiktivní rozhovor sám se sebou. Místo toho, aby prezentoval film, zabývá se mojí osobou. Říká o mně, že jsem na úrovni studenta prvního ročníku na FAMU. S tím opravdu nesouhlasím. Filmu se ani nevěnoval, protože dělal svoje komedie a dokumenty. V roce 2018 byl křest této knihy, scénář už byl hotový, a tam mluví Tomáš Töpfer a scénář chválí, to každému doporučuji si pustit,” vysvětluje Fíla.

Pokud šlo o účelové vyšoupnutí pana Ivana Fíly z projektu, co bylo tím účelem? “Postupem doby mně i hercům, které jsem si já vybral, došlo, že se mě pan producent potřeboval zbavit. Věděl, že já neustoupím a nedovolím, aby byl scénář seškrtán na polovinu,odpovídá pan scénárista.

Premiéra filmu má být již za pár dní a soud nevyhověl návrhu pana Fíly, aby se zakázala distribuce. Pokud vrchní soud do úterý nerozhodne jinak, tak premiéra bude. Nicméně podle slov našeho hosta je prý hlavní žaloba. “Až diváci film uvidí, sami posoudí, co se z něj stalo. Následky pro protistranu budou velké,” je Ivan Fíla přesvědčen. Je škoda, že spor mezi ním a producentem zastiňuje samotný příběh Františka Kriegela. “Od začátku sporu jsem říkal, že nikdy nebude vítěze. Film na to doplatil,” říká host Press klubu Frekvence 1 Ivan Fíla.

Celý rozhovor si poslechněte zde!

Koktejl - další články

Doporučujeme