Jak dlouho můžete nechat svého psa o samotě? Odborníci vysvětlují, na co nesmíme zapomínat

1. listopadu 2021·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Psi přináší samozřejmě spoustu radosti a štěstí, ale také je s nimi spousta práce. Mít psa znamená starat se o živého tvora, což není vždycky jen radost. S tím je spojené i to, že psa musíme občas nechat doma samotného. Web Inverse přinesl poznatky od odborníků, jak domácího mazlíčka zabavit.

Doba, po kterou můžete psa nechat samotného doma se liší, podle jednotlivých plemen, a také podle věku psa. “Dvouletý pes může být doma delší dobu sám, než štěně nebo starší pes,” říká Brad Phifer, výkonný ředitel z rady pro profesionální trenéry psů pro web Inverse. Jak dlouho tedy můžete nechat svého pejska doma? Nejprve pozorujte svého mazlíčka, abyste zjistili, jak dlouho je v pohodě s tím, že je sám doma. “Psi jsou společenští tvorové, ale každý může brát domácí samotu jinak,” říká veterinářka Katherine Pankratz.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Zvažte také věk psa, který je v tomto opravdu velmi zásadní. Phifer říká, že štěňata ve věku od osmi týdnů do šesti měsíců mohou být doma sami maximálně hodinu jednou za měsíc. “Tříměsíční štěně můžete nechat doma samotného zhruba tři hodiny, než se začne nudit,” říká ředitel. A také než bude potřebovat vyvenčit. Než psa necháte doma samotného, měl by být vyvenčený a měly by být uspokojeny všechny jeho potřeby. Ideální je předtím, než psa opustíte, vyrazit s ním na dlouhou procházku.

Když opouštíte domov, je důležité zajistit, aby si pes nemohl ublížit nebo aby nemohl něco rozbít. Ideální je nechat psa v jedné místnosti a do ostatních zavřít. Brad Phifer také říká, že je dobré dodržovat stejnou rutinu. “Snažte se odejít a přijít ve stejnou denní dobu, krmení dávat ve stejnou hodinu a chodit ven v podobný čas. To dá vašemu psovi rozvrh, aby věděl, co a kdy má očekávat.”

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Je také velmi důležité respektovat povahu a rasu svého psa. Některé rasy jsou schopné vydržet sami doma celé hodiny. Pak jsou ale plemena, která jsou ve stresu, když jsou sami doma. Štěkají, kňučí nebo se snaží něco zničit. Poraďte se vždy s veterinářem nebo psím psychologem. Psa můžete zabavit i různými inteligentními hračkami, do kterých třeba schováte psí pochoutky. “Experimentujte s hračkami, abyste zjistili, co má váš pes nejraději. Ale hračky vyzkoušejte, když budete doma,” říká Pankratz.

Pokud musíte nechat vaše mazlíčky samotné, ale oni samotu nezvládají, najměte si profesionální hlídače. Ti mohou dorazit k vám domů, kdykoliv potřebujete. Psa vyvenčí, dají mu krmení a budou si s ním hrát. Vždycky je samozřejmě lepší, když můžete pracovat z domova či si svého mazlíčka brát do práce. Pokud to ale nejde, snažte se co nejvíc vyhovět nejen sami sobě, ale i svému pejskovi.

Koktejl - další články

Doporučujeme