Jan Král: Jsme obrazem pro naše děti a naše stravovací návyky nejsou ideální. Děti to od nás přebírají

26. září 2022·Koktejl·Barbora Turková·Romana Navarová

Jan Král (Foto: Frekvence 1)

Obezita je v posledních letech velkým strašákem nejen u dospělých, ale i u dětí. Trpí jí až 27% populace, z toho skoro 10% jsou právě děti. Proč je obezita tak velký problém a lze s ní nějak bojovat? A jak je na tom lidstvo, co se cukrovky týče? Hostem Press klubu byl gastroenterolog Jan Král.

Stres, nejistota, obavy z budoucnosti. To jsou věci, které našemu zdraví moc nepřidají. Lidé mívají problémy s poruchami příjmu potravy, se střevy, zvyšuje se počet nádorových onemocnění. Nicméně tímto netrpí jen dospělí, ale i děti. „Obezita je velice závažné onemocnění. V naší populaci je zhruba 27% pacientů obézních, z toho 9,7% jsou děti. Covid tomu rozhodně nepomohl, první data z USA ukazují, že obezita vzrostla zhruba o 3%, což se týká i dětí. Ty byly v době covidu doma, doba byla stresující a spousta rodičů je dala k počítači, což vedlo ke snížení fyzické aktivity. Navíc tu byl lockdown a děti si nemohly jít ven hrát. Výskyt obezity rozhodně vzrostl,” říká gastroenterolog.

Současné zdražování tomu ale rozhodně nepomáhá, mnoho rodičů muselo děti ze sportovních kroužků odhlásit. „Obezita je jednoznačně věc, která se zvyšuje. U dětí to začíná být větší problém. Nemůžeme to ale vztahovat jen na to, že se málo hýbou. My jsme obrazem pro naše děti a naše stravovací návyky nejsou ideální, což oni vidí a přejímají to od nás. Děti nemají pravidelný režim; nesnídají, nemají pravidelné svačiny, jíst by měly pětkrát denně. Důležité je i složení stravy. Oblíbené jsou u nich sycené nápoje, sladkosti, strava není pestrá a je vysoce kalorická. Děti mají vyšší kalorický příjem, než výdej, a proto přibírají,” vysvětluje gastroenterolog. Obezita je podle něj nemoc, ale dá se s ní bojovat. „Léčba obezity je u dětí a dospělých odlišná. U dospělých máme možnost farmakologické léčby, pomocí léků. Přicházejí i endoskopické metody, jsme třeba schopni sešít žaludek zevnitř a tím zmenšit jeho objem. Pak jsou chirurgické metody, což je pro pacienty, kteří mají pokročilý stupeň obezity,” vysvětluje Král.

Cukrovka je tichý zabiják

Je důležité si uvědomit, že obézní nenabrali svoji váhu během měsíce. Proces trval roky, váha narůstala postupně. Proto i proces hubnutí bude trvat. „Pacienti podstoupí konzultaci s nutričním specialistou, kde se podíváme, jaký je jejich jídelníček, z čeho je složený a jak je energicky hodnotný. Musí mít i psychologa a pak se jede kolečko dalších specialistů. Pokud je všemi vyšetřen, tak mu ušijeme léčbu na míru,” vysvětluje odborník. Obezita je spojena s mnoha dalšími zdravotními problémy. Je u ní riziko vyššího krevního tlaku, infarkt, riziko vzniku cukrovky, poruchy spánku nebo i deprese.

O cukrovce se říká, že je velmi zákeřná, protože v prvních stádiích nebolí. „Cukrovka je tichý zabiják. Často jí mají pacienti mnoho let a stává se, že se na ní narazí náhodou při laboratorním vyšetření. Pokud je diagnostikována, je třeba si ji hlídat a držet hladiny glykemie, tak jak určí diabetolog. S cukrovkou jsou spojeny další komplikace; infarkt, cévní mozkové příhody, poškození ledvin a mnoho dalších. Cukrovku rozhodně nepodceňovat,” varuje Král. Proti všudypřítomnému stresu se dá podle lékaře bojovat. „Doporučuji kvalitní spánek, dostatek pohybu, chodit do přírody, relaxovat. Pokud máte pocit, že je to nad vaše síly, tak vyhledat psychoterapeuta. Rozhodně to nenechat zajít někam dál. Zároveň to chce trochu nadhledu,” uzavírá gastroenterolog Jan Král.

Koktejl - další články

Doporučujeme