Je to Země nebo Mars? Astronaut pořídil úchvatné snímky, které naši planetu rozhodně nepřipomínají

7. června 2021·Koktejl·Barbora Turková

Planeta Země (Zdroj: Shutterstock)

Astronaut Thomas Pesquet z Evropské kosmické agentury (ESA) pořídil z oběžné dráhy fotky, na nichž Země připomíná spíše planetu Mars. Na snímcích je zachyceno takzvané Oko Sahary.

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) v současné době obíhá kolem Země. Nejnovější snímky francouzského astronauta Thomas Pesqueta ale zobrazují načervenalou a oranžově zbarvenou krajinu, takzvané Oko Sahary. To je rozlehlá struktura v Mauritánii, která je díky dobré viditelnosti mezi astronauty velmi oblíbená. Že si ISS popletla planetu si myslel i samotný astronaout. “Když se mi naskytl tento pohled, myslel jsme si, že kroužím kolem Marsu. Žádný mrak v dohledu a červené a oranžové barvy táhnoucí se až k obzoru,” popsal.

Takto si představuji, že by Perseverance rover viděl Mars při přistání,” dodal s odkazem na robotického průzkumníka americké vesmírné agentury NASA, který slouží právě ke zkoumání planety Mars.

Oko Sahary, které se formálně označuje jako struktura Richat, se skládá z několika soustředěných kruhů a nachází se v saharské poušti na hranici regionů Adrar a Tiris Zemmour kousek od města Ouadane v africké Mauritánii. Oblast, která má v průměru zhruba 50 kilometrů je vzhledem ke své viditelnosti u astronautů velmi oblíbená.

View this post on Instagram

A post shared by Thomas Pesquet (@thom_astro)

Koktejl - další články

Doporučujeme