Jiří Froněk: Transplantace vrací lidi do normálního života

6. února 2024·Koktejl·Lenka Skrzeczkova·Bára Nesvadbová

Jiří Froněk (Zdroj: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl transplantační chirurg z pražské nemocnice IKEM Jiří Froněk, který s Renatou Kalenskou vydal knihu Orgány nepatří do nebe. Společně se zaměřili na transplantace. Co ho vedlo k sepsání takovéto knihy, při jejímž čtení se nejednomu čtenáři tají dech?

S myšlenkou sepsání příběhů transplantační chirurgie přišla podle slov lékaře Renata. Sám Froněk z nápadu zprvu nebyl nadšený. “Říkal jsem, že to bude vypadat jako když trpím nějakou nevyléčitelnou chorobou nebo se chystám do důchodu… Chvíli jsme o tom diskutovali, musel jsem o tom přemýšlet. Ale pak jsme se dohodli na tom, jelikož ona je sama transplantovaná pacientka, tak si uvědomuje, že veřejnost transplantační medicínu vnímá jako cosi exkluzivního, co pacienta postaví do situace ne úplně normálního života. To všechno není pravda. Takže cílem bylo trochu víc přiblížit, jak to funguje a jak to lidi vrací do normálního života,” sdělil v úvodu chirurg.

Při četbě nejeden čtenář vnímá z knížky pocit naděje, která se skrývá v jednotlivých příbězích pacientů. “Většina pacientů směřující k transplantaci jsou velmi vážně nemocní a není pro ně jiná alternativa léčby. Což je obrovské trauma, obrovský operační výkon. Na druhou stranu transplantační medicína je hodně úspěšná,” popisuje aktuální situaci. Lidé, kteří jsou ochotni darovat orgány (například ledvinu pozn. red.) podle Froňka v posledních letech přibývá, ale nikdy jich nebude dostatek.

Kniha má velmi přidanou hodnotu v tom, že rozhovory jsou vedeny s pacienty, kteří transplantaci podstoupili. Pro laickou veřejnost je to mnohem více uvěřitelnější, než od někoho, kdo by stál úplně na druhé straně barikády.”

Poslechněte si celý rozhovor:

Koktejl - další články

Doporučujeme