Lidé častěji odkazují majetek mazlíčkům nebo organizacím starající se o zvířata

1. října 2022·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Ve světe čím dál častěji dochází k tomu, že majitelé domácích mazlíčků odkazují svým nejmilejším stvořením svůj majetek. Kočka tak třeba zdědí obrovský dům, pes drahé auto. V jiných případech pak odkazují obrovské částky různým organizacím, které se například starají o opuštěná zvířata. Informoval o tom server i60.cz.

Občas médii proletí nečekaná zpráva, že nějaký milionář odkázal majetek svému zvířeti a přesně určí, kdo se o něj bude po jeho smrti a jak konkrétně starat, jinak nebude moci například dům využívat. Příkladem je například světový módní návrhář Karl Lagerfeld, který takto zabezpečil svou milovanou kočku Choupett.

Jiní milovníci zvířat pak občas rozdělí svůj majetek různým organizacím starající se o osamocené psy či kočky. Příkladem je zaskočená rodina jednoho zesnulého dědečka, který tři sta tisíc korun rozdělil mezi několik spolků starajících se o puštěné psy. Vždy měl psa, psy miloval, a když jeho poslední pejsek zemřel, těžce to nesl. Ale tohle nás šokovalo. Vnuk má velkou hypotéku a dvě děti, vnučka nemá byt a on takhle vyhodil peníze, které by jim výrazně pomohly. Mně to přijde nefér, snažili jsme se závěť zpochybnit, nicméně byla uložená u notáře, byla platná a nic jsme nenadělali,” popsala podle serveru dcera zesnulého seniora.

Sepisování takovýchto závětí je zejména v zahraničí čím dál více populární. V Česku jsme se zatím s takovým případem nesetkali, jelikož je to podle právníků vždy těžce realizovatelné, protože po smrti nemá kdo kontrolovat, že se například děti o psa či kočku řádně starají.

Koktejl - další články

Doporučujeme