Města a obce zavírají oči. O přemnožené a nemocné kočky se musí starat dobrovolníci

12. července 2022·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto (Shutterstock)

Přemnožené a nemocné kočičky jsou velkým problémem většiny obcí a měst. Nejlepším způsobem by byla kastrace toulavých koček. Jenže města a obce zavírají před tímto problémem oči, a tak se o takové případy musí starat dobrovolné organizace, které ale samozřejmě jen horko těžko shánějí peníze na tuto kočičí péči. Informuje o tom IDnes.cz.

Jedním z takových spolků je například Kapka pro tlapky. Tato skupina dobrovolníků a dobrovolnic se o opuštěná zvířátka stará u sebe doma. Kočičky bývají ve zuboženém stavu, a tak je musejí nejdřív dát dohromady a pak nabízet k adopci.

“Velkým problémem je, že většina měst i obcí se prostě o kočky nezajímá. Byť mají ze zákona povinnost se o toulavé zvíře postarat, řada z nich dělá, že problém nevidí. Když se někde toulá nemocná vyhublá kočka, nebo třeba lidé najdou opuštěná koťata někde na poli bez matky, případně ta kočka leží mrtvá opodál, řeší to obvykle nakonec dobrovolníci, jako jsme my,” popsala Petra Vítková Pravdová ze spolku Kapka pro tlapky.

View this post on Instagram

A post shared by Kapka pro tlapky, spolek (@kapkaprotlapky)

Velkého nárůstu toulavých koček si všimla i veterinární ordinace Jany Kalendové, která s Kapkou úzce spolupracuje. “Není to problém jen vesnic, kde se kočky množí kolem hospodářských budov, ale bohužel i velkých měst. Tyto kočky často strádají hlady a trpí i na parazitární a virové infekce, upozornila lékařka. Běžný je u nich třeba kožní a ušní svrab, blechy, tasemnice, škrkavky. A infekční nemoci jsou hlavním důvodem, proč je třeba s přemnožením koček bojovat.

 

 

Koktejl - další články

Doporučujeme