Milan Knížák: Když jsem já byl rektor, zajímala mě služba vlasti mnohem víc než vlastní prospěch. 

7. února 2023·Koktejl·Dominika Číčelová

Milan Knížák (Zdroj: Profimedia)

Výtvarník a bývalý ředitel Národní galerie v Praze Milan Knížák se v Press klubu Frekvence 1 rozpovídal o včera zesnulém československém premiérovi Lubomíru Štrougalovi. Vyjádřil svůj názor na Petra Pavla i Andreje Babiše a probrali spolu i stávající vedení Národní galerie.

Včera zemřel bývalý československý premiér Lubomír Štrougal, významný představitel komunistického režimu. Milan Knížák na něj v úvodu Press klubu s Helenou Šulcovou zavzpomínali. Štrougal byl sexuální symbol komunistické strany. Říkalo se o něm, že je to proutník. Zda to byla pravda, nevím, ale bylo to veřejné tajemství, o kterém se neustále mluvilo. Já jsem o něm tehdy hovořil jako o jemně progresivním politikovi. Ke mně se ale vše dostávalo zprostředkovaně, já neměl osobní zkušenost s politiky. Měl jsem ale zkušenost s policí, se soudy. Údajně ale patřil mezi ty mírnější a žádný zvláštní čin nevykonal. Já se s ním nikdy nepotkal a opravdu mi to nechybělo,” říká se smíchem Milan Knížák.

Zákaz nějakého názoru je vždy krok k totalitě

Nový prezident Petr Pavel se mu celkem zamlouvá. “Dovede přiznat svou skutečnost, i co s ním kdy bylo. Jeho kontakt s Ukrajinou a na Tchaj-wanem mi ale připadá teď, když ještě není prezident, předčasný. Pokud volali oni jemu, je to v pořádku, ale pokud on kontaktoval je, to nepochopím. Dává tím jasně najevo přiklonění k jedné straně. Nejsem si jistý, že Ukrajina je ta země, která nám má ležet na srdci, i když je strategicky výhodně postavená pro EU. Zákaz nějakého názoru je vždy krok k totalitě. Proti tomu bychom měli vystupovat. Zakazovat pravdu a realitu je vždycky špatně. Pokud konflikt někdo vidí tak, že Rusko není úplně na vině, je to u nás bráno jako desinformace. Já to ale považuji jen za jiný názor. Mě osobně se pan Pavel líbí, je to seriózní člověk, jedná hezky, jenom tyto dva kroky mi přišli zbytečné,” vysvětluje Knížák a dodává, proč tolik nechtěl, aby prezidentskou volbu vyhrál Andrej Babiš. Pro mě je Andrej Babiš ostudou naší společnosti. Je to člověk, který ustavičně lže. Používá politické strany a politické manýry k obohacení svého majetku. Já mu nevěřím nic. Ani nevím, jestli se skutečně jmenuje Babiš,” říká bývalý rektor.

Václav Klaus, který je blízkým přítelem Milana Knížáka, tvrdil, že Babiš je jediný relevantní kandidát, protože má politickou zkušenost. Jako ministr financí a premiér zavedl naši zemi do neuvěřitelných dluhů, ze kterých se nemůžeme dostat. Podle mě byl špatný ministr financí a špatný premiér. On za svou politickou kariéru rozhodně nezchudl. Když jsem já byl rektor, zajímala mě služba vlasti mnohem víc než vlastní prospěch,” konstatuje Knížák.

Pracují málo! Ne špatně, ale málo

Fakt, že o Národní galerii není příliš slyšet, neznačí nic dobrého. Podle bývalého ředitele je to něco, co by mělo opatrovat naši národní kulturu a vytvářet kulturní napětí. To se podle něj teď neděje. Na novou ředitelku Národní Galerie Alicja Knast se prý ptal v Polsku. “Tam o ní určitě nemluvili špatně, ale hovořili o ní jako o nevýrazné. Já jsem tehdy dělal práci, která byla viditelná. Já myslím, že nová ředitelka i celý systém vedení Národní galerie, ministerstvo… pracují málo. Ne špatně, ale málo,” říká host Press klubu Frekvence 1 Milan Knížák.

Koktejl - další články

Doporučujeme