Na alkohol v zimě si musíme dávat pozor. Může dojít k podchlazení organismu

23. ledna 2023·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Letošní leden nás překvapil nečekaně jarním počasím. Nutno ale říct, že v posledních letech to není nic překvapivého. Proč se lednové teploty mění a proč si viry užívají teplé počasí? Podcast Modré z nebe si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk. 

Leden nás překvapil velmi teplým, skoro až jarním počasím. „Po ránu kolikrát teploty neklesaly pod deset stupňů. Hned 1. ledna nad ránem jsme naměřili vůbec nejvyšší lednovou teplotu, který kdy byla na našem území naměřena a bylo to 19,6 stupňů,” uvozuje meteoroložka Dagmar Honsová. Velmi typické pro leden jsou orkány, na druhém místě to jsou teploty. „Nejnižší teplota naměřená v Česku byla -36°C. Normální průměrná teplota let 1961-1990 pro leden byla -2°C. A od roku 1990 do roku 2020 to je -1,4°C. Jaro v lednu bohužel není tak neobvyklé,” říká Honsová. V posledních týdnech se také velmi skloňuje epidemie chřipky. „Na naši sníženou imunitu má vliv nedostatek slunečních paprsků, když máme nízkou vlhkost sliznice, nedostatek vitamínů a teploty okolo 10°C. Není to tak, že jakmile klesnou teploty pod bod mrazu, tak se přestanou šířit, ale je to tak, že když je velká zima, tak jsme spíše doma a jsme v menších skupinkách,” popisuje Honsová.

Počasí se změnilo v druhé polovině ledna, kdy jsme se dočkali sněhu, zimy a rampouchů. „Rampouch je zmrzlá voda a jeho tvary jsou dané gravitací. Směrem dolů roste desetkrát rychleji, než do šířky,” říká meteoroložka a varuje, že rampouch může být velmi nebezpečný. A nebezpečné může být i ranní náledí, a proto Honsová doporučuje nosit v tašce či kabelce chlorid sodný. Sůl je ale nejlevnějším posypovým prostředkem a solit se může i blízkosti podzemních vod.

Polévka je v zimě nejlepší nápad

Mnoho lidí je sice z nedostatku sněhu nešťastní, ale výhoda teplého počasí je to, že lidé mohli sportovat venku. „I díky tomu, že je v zimě nedostatek slunečního svitu a nemáme moc energie, tak má člověk pocit, že musí mít hodně kalorická jídla. Opak je ale pravdou. V zimní období nám v obědu nebo k večeři stačí polévka, která zahřeje a přinese nám vnitřní teplo. Polévku je dobré dát si i před sportováním,” doporučuje Honsová. Co naopak nedoporučuje v zimě si dávat, je alkohol. „Naše termoreceptory nám nedají rychle vědět, co se děje. Stále máme pocit, že je teplo a že se nic neděje a pak zjistíte, že máte promrzlé prsty. Pokud to přeženete a máte hodně promile, tak pak může dojít k podchlazení organismu. Když si dáme jeden svařák, tak to nevadí, protože když projde víno bodem varu, tak se alkohol vypaří,” upozorňuje Honsová. Podcast Modré z nebe si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme